Vicepreşedintele CJ Bihor Traian Bodea a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul ALDE Bihor, că se ocupă „personal” de parcurile industriale din Bihor, urmând ca pe lângă cel de la Tileagd, iniţiat de fostul preşedinte Cornel Popa, să existe asemenea platforme în alte două zone din judeţ, la Beiuş şi la Săcueni.

Bodea a precizat că parcul industrial de la Tileagd, care va avea 11 hectare şi pentru care există posibilitatea extinderii pe încă 16 hectare, este deja în faza de obţinere a titlului de parc industrial, iar în fază de „identificare a terenurilor disponibile” de către CJ şi primăriile locale sunt celelalte două. În zona Beiuş, a spus Bodea, parcul industrial ar urma să ocupe 29 hectare, „cu posibilitatea extinderii”, între ieşirea din Pocola şi intrarea în oraş, iar la Săcueni 21 hectare, „tot aşa, cu posibilitatea de extindere”.

Vicele CJ a afirmat că în prezent „analizăm posibilitatea de a avea două surse de finanţare pentru proiectarea infrastructurii de drumuri, apă, electricitate, canalizare”, şi anume fie din fondurile proprii ale instituţiei, fie din fonduri europene nerambursabile.

„Sunt convins că sunt proiecte pe termen mediu şi lung, dar mă voi zbate să le pun cât mai repede în mişcare. Perioada de maturitate este de 7-8-10 ani pentru a-l popula cu investitori şi a oferi locuri de muncă”, a mai spus Bodea.

De asemenea, vicepreşedintele CJ a afirmat că deşi administraţia locală nu poate obliga investitorii să ofere salariile mari pe care şi le doresc bihorenii, apariţia acestora va determina în timp creşterea salariilor, prin concurenţa pe care o vor crea pentru a atrage forţa de muncă.

În aceeaşi ordine de idei, Bodea a arătat că nu a abandonat proiectul pe care l-a propus în campanie pentru construirea unui centru expoziţional în apropiere de Oradea, dar dată fiind dimensiunea investiţiei necesare – de circa „10 milioane euro” – a dat „temă” specialiştilor Direcţiei de Implementare a Proiectelor să identifice o sursă de finanţare cu fonduri europene. Deocamdată, a zis el, aceştia au găsit „o axă în care s-ar putea finanţa un hibrid între un centru de cercetări în care să putem îngloba şi acest centru expoziţional”.

În context, Bodea a deplâns faptul că bugetul CJ Bihor este extrem de mic, veniturile proprii anuale fiind de numai 3,9 milioane lei, deoarece câţiva predecesori au „privatizat” societăţile ce aduceau venituri, exemple fiind – dar fără a nominaliza – foştii preşedinţi Mihai Bar şi Alexandru Kiss, care au „măritat” hotelul Crişana şi firma ce administra Peştera Urşilor, respectiv societatea Drumuri Judeţene Bihor.

„Nu se poate să înstrăinezi toate sursele de venituri. Au tăiat o dată găina, cum se zice, în loc să mănânce în fiecare zi câte un ou, şi apoi s-a stat la mila, ca să nu spun la suzeta, bugetului de stat”, a spus Bodea, adăugând că „nici nu există vreo posibilitate legislativă să ne creştem veniturile”, ceea ce ar trebui schimbat de către viitorii parlamentari.

Vicele CJ a precizat şi că din cauza lipsei de bani instituţia a fost nevoită să facă noi demersuri pentru a accesa pe viitor o linie de credit de tip revolving, în valoare de 120 milioane lei, din care să asigure lichidităţi pentru finanţarea Sistemului de Management Integrat a Deşeurilor, dar şi cofinanţarea altor proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă.