Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea, a vorbit, miercuri, în premieră despre felul în care va fi afectat bugetul judeţului de modificările fiscale impuse de Guvern, în speţă de scăderea impozitului de venit de la 16% la 10%.

Bodea a afirmat că suma alocată de Guvern către CJ Bihor, prin Legea Bugetului de Stat, drept cotă defalcată din impozitul pe venit scade cu 27.316.000 lei, deci cu aproximativ 5,8 milioane euro.

"Nu ne-au afectat negativ..."

Totuşi, vicepreşedintele CJ Bihor a susţinut că, de fapt, pierderea nu se va simţi în bugetul Judeţului întrucât, tot în urma modificărilor fiscale şi a noilor formule de calcul, a crescut considerabil cota defalcată din TVA care-i revine instituţiei, de la 25 la 50 milioane lei.

"Aş dori ca să lămurim un subiect, acela dacă în urma modificărilor fiscale Consiliul Judeţean va avea de suferit. Într-adevăr, la impozitul pe venit vom avea o scădere de 27.316.000 lei. În schimb, se compensează prin faptul că, comparativ cu 2017, unde din echilibrarea TVA am primit doar 25.385.000 lei, anul acesta am primit 50.849.000 lei. Asta înseamnă că, de fapt, avem un minus de 1.852.000 lei. Cu alte cuvinte, din punct de vedere al veniturilor judeţul Bihor nu are de pierdut", a spus Traian Bodea, într-o conferinţă de presă pe care nu a susţinut-o la Consilul Judeţean, ci la sediul ALDE Bihor.

Vicepreşedintele nu s-a referit deloc la faptul că, dacă IVG-ul n-ar fi scăzut, suma alocată judeţului pentru funcţionare şi dezvoltare ar fi mai mare, ci s-a axat doar pe a sublinia că nu există pierderi substanţiale. "Modificările fiscale care au avut loc nu ne-am afectat negativ", a spus Bodea.

Mai puţin de împărţit

Totodată, acesta a mai afirmat că Guvernul susţine CJ Bihor prin aprobarea proiectelor depuse prin PNDL 2 şi că îi va aloca şi în 2018 bani pentru construcţia celui de-al doilea terminal al Aeroportului Internaţional Oradea.

În aceeaşi conferinţă de presă, Traian Bodea a dezvăluit şi că, anul acesta, cotele defalcate pe care CJ Bihor le primeşte din bugetul central pentru ca apoi să le împartă între primării vor fi mult mai mici. Este vorba despre banii a căror distribuţie între primari provoacă mereu scandal în plenul Consiliului Judeţean Bihor între putere şi opoziţie.

"În urma modificărilor fiscale, suma care va fi distribuită de Consiliul Judeţean a scăzut considerabil pentru că s-a făcut o altă schemă prin care banii sunt distribuiţi direct de Finanţe primăriilor. Noi vom avea 25 de lei de persoană, înmulţit cu numărul de locuitori din Bihor, ceea ce înseamnă o medie de 15 milioane lei, care vor fi distribuiţi de CJ Bihor către unităţile administrativ-teritoriale. În 2017, am avut 30,6 milioane de lei de împărţit", a încheiat Bodea.

Vicepreşedintele Consiliul Judeţean Bihor a mai spus că, probabil, la finalul acestei săptămâni proiectul de buget al instituţiei va fi publicat pe site spre consultare.