După şase ani petrecuţi în fruntea Clubului Sportiv Municipal, unde a dezvoltat secţiile de polo şi baschet, Florin Birta a fost propulsat, din această vară, în funcţia de viceprimar al Oradiei. Cunoscut ca omul de încredere al primarului Ilie Bolojan, el a primit în subordine Direcţia Tehnică şi a fost pus să supravegheze activitatea ADP Oradea.

Viceprimarul spune că şi-a făcut un scop din a se asigura că lucrările din oraş se fac exemplar şi sunt terminate la timp. Chiar şi aşa, Birta susţine că întârzierea în ceea ce priveşte deschiderea Aquapark-ului este justificată...

Şef de lucrări

Care sunt atribuţiile dvs. în următorii patru ani?

- În atribuţiile mele intră Direcţia Tehnică, Poliţia Locală, Administraţia Socială Comunitară Oradea şi CSM Oradea. Totodată, voi coordona activitatea societăţii ADP (Administraţia Domeniului Public - n.r.).

- Încă din primele luni v-aţi implicat în monitorizarea mai multor lucrări, inclusiv a celor de la Podul Sfântul Ladislau. Aveţi nemulţumiri legate de execuţia şi întârzierea lor?

- Important este că a fost deschisă circulaţia rutieră şi pietonală pe pod. Mai sunt de făcut unele mici retuşuri, dar calitatea lucrării se ridică la nivelul Oradiei. În curând se vor monta şi balustradele la balcoanele podului.

- Sunt în grafic lucrările la parcarea şi tunelul subteran din zona Pieţei Rogerius? Când se va relua traficul normal în zonă?

- Pasajul subteran va fi finalizat până la 15 septembrie, când vrem să reluăm circulaţia tramvaielor, căci începe anul şcolar. În schimb, acolo va mai trebui făcut un sens giratoriu şi un drum de acces la parcare, aşadar circulaţia rutieră va fi reluată pe 30 octombrie, termen primit de la început de Construcţii Bihor. În timpul lucrărilor, constructorul a dat de mai multe izvoare de apă, al căror curs a trebuit deviat, pentru a putea turna fundaţia.

- În calitate de preşedinte al CSM aţi militat pentru o Sală Polivalentă cu 5.000 de locuri în Oradea, care - după cum se ştie - urmează să fie realizată de Ministerul Dezvoltării. În ce fază este proiectul?

- Proiectul aparţine Companiei Naţionale de Investiţii şi e pe cale să fie finalizat şi scos la licitaţie. Primăria a pus la dispoziţie terenul şi se ocupă de obţinerea tuturor avizelor necesare.

Aquapark în teste

- Nu vi se pare ruşinos să stăm cu un aquapark terminat de luni de zile, nedeschis publicului?

- Sunt conştient că nu e un lucru plăcut pentru orădeni să-l vadă acolo şi să nu-l poată folosi. Aquapark-ul a fost construit dar, totodată, pentru a-l deschide publicului în cele mai sigure condiţii, au trebuit făcute unele retuşuri, dotări şi verificări. Eu cred că într-o scurtă perioadă va fi deschis.

- Vi se pare, deci, că ADP-ul lucrează eficient pentru a-l inaugura?

- Da. E adevărat, avem anumite întârzieri, influenţate şi de Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), prin care trebuie să treacă achiziţionarea serviciilor de alimentaţie publică. Altfel, cred că ADP poate administra acel aquapark la fel de bine ca orice privat.

- Zona de picnic Silvaş nu are o banală aducţiune de apă potabilă sau o toaletă ecologică. Chiar n-au fost bani pentru asta?

- Nu este vorba de fonduri. Pentru anul viitor ne dorim o înţelegere cu un partener privat, care să deschidă acolo o terasă, care să aibă şi o toaletă. Altfel, nu cred că toaletele ecologice nepăzite şi fântânile cu apă potabilă ar rezista acolo fără să fie vandalizate. Avem exemplul podului construit în zonă, ale cărui grilaje au fost furate şi au trebuit, ulterior, sudate.

Parcare cu probleme

- Ce v-aţi propus să realizaţi din funcţia de viceprimar? Aveţi proiecte pe care doriţi să le impuneţi?

- Eu am venit să fac treabă în Primărie. Funcţia de viceprimar este una de execuţie, în care trebuie să munceşti, să fii cu ochii pe constructori, să urmăreşti curăţenia. În momentul acesta, oraşul are destule proiecte în desfăşurare. Având în vedere că răspund de Direcţia Tehnică, mi-am propus respectarea termenelor pentru lucrările pe care le avem în curs. De asemenea, vreau să mă asigur că şi calitatea lor este una demnă de Oradea.

- În categoria lucrări întârziate intră şi parcarea subterană din Independenţei. Ce probleme sunt acolo?

- Pe parcursul lucrărilor au apărut o serie de probleme de ordin tehnic, legate în special de infiltraţiile de apă, având în vedere că lucrarea este lângă Crişul Repede. Sunt două variante de soluţii pentru a stopa acele infiltraţii. S-au făcut injectări cu ambele soluţii şi trebuie să vedem cum reacţionează. De asemenea, pereţii laterali trebuie ancoraţi, lucru care nu se poate face înspre Sinagoga Zion din motive de siguranţă. Zilele acestea voi avea o întâlnire cu firma RCS&RDS, parteneră în proiect, cu ADP şi cu firma constructoare pentru a stabili soluţii pentru continuarea lucrărilor.

Plus şi minus

Ce relaţie aveţi cu colegul dvs. Mircea Mălan?

- Una foarte bună. Cu siguranţă, când voi avea nevoie de un sfat, mă voi consulta şi cu el.

- Care consideraţi că este punctul forte al Oradiei în acest moment? Dar punctul cel mai slab?

- Oradea are, în ultimii opt ani, un primar cu o viziune de dezvoltare. Acest lucru se vede inclusiv în cele trei parcuri industriale ale oraşului. Un alt punct forte al nostru este atragerea de fonduri europene pentru lucrări importante. Punctul slab ar fi faptul că nu avem curse internaţionale pe Aeroportul din Oradea.