Dacă în 2014 aţi fost deranjat de şantierele din oraş, ţineţi-vă bine: anul care vine va fi şi mai şi! Viceprimarul Mircea Mălan prezintă lucrările care vor începe în ianuarie, dar şi pe cele care vor continua, concluzia fiind clară: dacă nu vor dori să stea blocaţi în trafic, şoferii vor trebui să se deplaseze pe jos.

În tot răul este însă şi un bine: dacă muncitorii vor avea spor, la finalul lui 2015 multe zone din Oradea vor arăta complet altfel în prezent.

Şantiere peste şantiere

- Cum aţi caracteriza anul 2014 pentru Oradea? A fost un an bun sau nu?

- În linii mari, cred că a fost bun. Am reuşit în mare parte ce ne-am propus, dar sunt şi lucruri pe care n-am reuşit să le facem. Sau nu în ritmul dorit.

- Ce realizări are Primăria în acest an şi ce rateuri?

- Se lucrează la înlocuirea a 17 kilometri de conducte magistrale de termoficare, în cadrul Aparegio la reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare menajeră, la cele două pasaje supraterane pe centură şi la drumul de legătură între podurile Dragoş Vodă şi Theodor Neş. Am reluat lucrările la campusul şcolar, suntem în grafic la Piaţa Rogerius. Au început lucrările la cea mai importantă investiţie, construirea noii termocentrale. Am lucrat în toate cartierele pentru amenajarea spaţiilor dintre blocuri şi am avut în plan modernizarea a 21 de străzi. Unele au fost finalizate, altele sunt încă în execuţie. S-au reabilitat clădiri cu valoare arhitectonică, au continuat lucrările la restaurarea Cetăţii, am realizat câteva parcuri şi vom continua să amenajăm şi altele. Am realizat pista de biciclete în cadrul proiectului transfrontalier. Nu am rezolvat problema pasajului Vulturul Negru, dar până la urmă e bine că s-a întâmplat aşa.

- De ce? Aţi luat o decizie pentru reluarea lucrărilor la mozaic?

- Până în 10 ianuarie vom primi studiul de fezabilitate pentru reabilitarea pereţilor interiori şi a cupolei, urmând să facem achiziţia pentru execuţia lucrării. Apoi vom reface şi mozaicul, pentru care vom organiza două licitaţii: una pentru suprafaţa din proiectul iniţial şi una pentru lucrările la bordură şi la tronsonul suplimentar de lângă clubul Columbus.

Întârzierile le plătesc firmele!

- Cum estimaţi că va fi 2015 pentru Oradea?

- Va fi un an foarte greu. Orădenii vor trebui să suporte neajunsurile cauzate de execuţia lucrărilor, de la complicaţii în trafic, la zgomot şi praf. Vor începe lucrările la Piaţa Unirii, la parcarea subterană din spatele statuii lui Mihai Eminescu, la Aquapark şi vor continua toate celelalte lucrări. Ca niciodată, Oradea se va transforma într-un uriaş şantier. Vom face tot ce e omeneşte posibil pentru a limita disconfortul.

- Veţi reuşi să finalizaţi la timp şantierele proiectelor europene întârziate, încât să nu fie plătite din bugetul local?

- Eu cred că da. Sigur, pot apărea lucruri neprevăzute. De exemplu, nu ştim ce se va găsi sub Piaţa Unirii când vor începe săpăturile.

- Dacă termenele nu vor fi respectate, va putea oraşul să suporte aceste cheltuieli?

- În primul rând, vor suporta penalităţi firmele câştigătoare, care şi-au asumat prin contract aceste termene. Ceea ce ar urma să suporte oraşul ar fi doar ceea ce nu se decontează până la 31 decembrie 2015. Privită situaţia în ansamblu, este un efort pe care oraşul poate şi trebuie să-l facă, dacă se impune.

Oradea este atractivă

- Unul dintre cele mai mari proiecte, construirea termocentralei pe gaz, trebuie încheiat în decembrie 2015. Credeţi în reuşita lui?

- Suntem condamnaţi să credem şi suntem obligaţi să-l încheiem până la termenul prevăzut în contract. Eu am convingerea că se va termina cu bine.

- Ce veţi face dacă autorităţile de mediu vor dispune închiderea CET-ului, ca poluator care nu mai poate funcţiona legal?

- Nu cred că va exista o asemenea dispoziţie.

- Concernul Emerson şi-a amânat finalizarea investiţiilor în Parcul Industrial până în 2022. Oradea a devenit neatractivă pentru investitori?

- E vorba de o investiţie de 80 milioane euro, şi nu are nicio legătură cu gradul de atractivitate. Este pur şi simplu o temperare a investiţiilor, firmele îşi iau măsuri de siguranţă pentru că nu pot anticipa mişcările de pe piaţa internaţională.

- Primăria a lansat în dezbatere publică strategia de salubritate. Credeţi că vor accepta orădenii să fie amendaţi dacă nu aruncă deşeurile în mod legal?

- Noi sperăm să fie cât mai puţine sancţiuni contravenţionale aplicate, dar această colectare selectivă nu este un moft. E o necesitate, sunt reglementări europene care impun un anumit grad de colectare selectivă şi, nu în ultimul rând, este obligatorie pentru o dezvoltare durabilă.