La capătul săptămânii în care Viktor Orbán şi-a asigurat un nou mandat de premier, după ce partidul său, Fidesz, a câştigat alegerile parlamentare, ungurii au ieşit în stradă.

Într-un protest ce a avut loc în Budapesta şi la care, după unele estimări, au participat în jur de o sută de mii de persoane, s-a denunţat corupţia, s-a cerut renumărarea voturilor şi o presă liberă. Tot mai puţine structuri de presă independente funcţioneaza în Ungaria. Miercuri, cotidianul de opoziţie Magyar Nemzet, fondat acum 80 de ani, a apărut pentru ultima dată, iar vineri şi o publicaţie în limba engleză, Budapest Beacon, şi-a anunţat şi ea închiderea.

"Victator!", au strigat oamenii. De asemenea, demonstranţii, cei mai mulţi tineri, au cerut o nouă lege electorală şi o cooperare mai eficientă a partidelor de opoziţie. Mulţi dintre protestatari au fluturat steagul naţional al Ungariei, într-un marş ce a pornit de la Opera din Budapesta către Parlament.

Manifestaţia a fost organizată pe Facebook, sub sloganul "Noi suntem majoritatea".

Alături de aliaţii de la KDNP, Fidesz a obţinut 49% din voturi la alegerile din 9 aprilie şi şi-a asigurat o majoritate de două treimi în Parlamentul ungar.