Orădenii Florin Budea şi Paul Iacobaş au anunţat marţi pe Facebook că au depus la Biroul Teritorial Oradea primele două cereri pentru demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, în cadrul unei acţiuni de protest lansate iniţial în spaţiul virtual sub denumirea "Victor Ciorbea, eşti concediat!".

"Am spart gheaţa! Împreună cu prietenul şi colegul meu Paul Iacobaş, am fost astăzi la Biroul Teritorial Oradea unde am depus câte o cerere pentru demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea", a scris Budea pe pagina sa de Facebook.

Petiţia privind demisia lui Ciorbea, iniţiată pe platforma campaniamea.de-clic.ro, a strâns deja 100.000 de semnături, iar acţiunea continuă.

Iniţiatorii îi reproşează Avocatului Poporului atacarea la Curtea Constituţională a legii care interzice unui condamnat penal să fie membru al Guvernului, lucru care îl pune pe liderul PSD Liviu Dragnea în imposibilitatea de a ocupa funcţia de prim-ministru.

"Domnule Ciorbea, suntem nemulţumiţi de felul în care vă derulaţi activitatea, acordând foarte puţină atenţie cetăţenilor şi deosebit de multă atenţie politicienilor acuzaţi sau condamnaţi pentru diferite ilegalităţi. Vă cerem să eliberaţi postul pentru cineva care pune interesul cetăţeanului pe primul loc. Domnule avocat, sunteţi concediat!", au anunţat pe internet iniţiatorii petiţiei.

Aşa cum s-a întâmplat şi cu alte ocazii, mişcarea de protest urmează să se mute din spaţiul virtual în stradă. Cetăţenii nemulţumiţi din mai multe oraşe din ţară ameninţă pe paginile de socializare cu mitinguri.

În cursul zilei de marţi, membrii societăţii civile orădene au anunţat pe pagina de Facebook "Demisia, Victor Ciorbea!" că vor organiza miercuri între orele 18-21, în Piaţa Unirii, un miting pentru demiterea Avocatului Poporului.

"E revoltător şi inadmisibil doar simplul fapt că am ajuns să "discutăm" despre posibilitatea ca într-o ţară europeană şi membră NATO, o persoană condamnată penal să poată ocupa cele mai importante funcţii de conducere ale statului. Integritatea nu este negociabilă, iar respectarea Legii 90/2001 cu atât mai puţin", au anunţat protestatarii pe reţeaua de socializare.