Premierul Victor Ponta a scăpat de ruşinea de a fi tras la răspundere că şi-ar fi plagiat teza de doctorat. Conform Gândul, Ministerul Educaţiei, cel care trebuia să tranşeze verdictul în cazul acuzelor de "copy-paste", a ţinut cont de singurul raport care l-a dat pe Ponta nevinovat, ignorând pur şi simplu celelalte două rapoarte care îl fac plagiator.

Concret, Ministerul n-a ţinut cont de raportul Universităţii Bucureşti şi nici de cel remis de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, ambele documente arătând că teza de doctorat a lui Ponta conţine fragmente masive copiate din alte lucrări. De asemenea, Ministerul a respins cererea Universităţii Bucureşti de a-i retrage premierului titlul de doctor în drept penal obţinut cu lucrarea "Curtea Penală Internaţională", coordonată de fostul premier Adrian Năstase.

Totuşi, cazul a fost închis prin avizarea de către Direcţia Juridică din Minister a raportului întocmit de Consiliul Naţional de Etică, organism ce susţine că Ponta n-a copiat niciun rând. Altfel spus, conform Gândul, Ministerul a avizat decizia de neplagiat în cazul lucrării de doctorat a premierului.

Premierul Victor Ponta a declarat în permanenţă că nu a plagiat în lucrarea de doctorat şi a acuzat în permanenţă că acest caz a fost creea de către Traian Băsescu şi PDL. De altfel, Victor Ponta a declarat că va demisiona dacă CNE îl va declara plagiator.

Unul din efectele cazului de plagiat al premierului Victor Ponta a fost acela că Parlamentul a decis să modifice Legea Educaţiei Naţionale în sensul că plagiatul să fie constatat de acum înainte doar prin instanţă.