Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă seară, că va demisiona dacă Direcţia Naţională Anticorupţie va cere urmărirea sa penală în dosarul privind votul din diaspora la alegerile prezidenţiale, scrie digi24.ro.
Totodată, însă, Ponta a arătat că trebuie să se renunţe la "ideea din 2004" că o persoană care a pierdut alegerile trebuie să intre în închisoare. "Nu vreau să se spună că România are un premier urmărit penal. (...) Dacă DNA-ul va cere începerea urmăririi penale faţă de mine, de Corlăţean, cu siguranţă că voi demisiona", a spus Victor Ponta.
Premierul a mai afirmat, într-e emisiune televizată, că s-a gândit, imediat după alegerile prezidenţiale, să demisioneze de la şefia Guvernului, dar că a înţeles că a primit, totuşi, peste cinci milioane de voturi, adăugând că la votul pentru cabinetul restructurat va verifica dacă mai există sprijinul Parlamentului.
"Nu s-a digerat tot rezultatul, după trei săptămâni, dar am resursele interne necesare de a continua (...) Din acest punct de vedere, o iau de la capăt, mai înţelept şi cu conştiinţa lucrurilor pe care le-am greşit", a spus Victor Ponta, potrivit Mediafax.
Cercetările privind votul din străinătate vor fi făcute de DNA, după ce Parchetul instanţei supreme şi-a declinat competenţa în favoarea procurorilor anticorupţie.
În dosarul având ca obiect modul de organizare şi desfăşurare a votului din diaspora, la data de 18 noiembrie 2014, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 297 Cod penal (abuzul în serviciu), art. 298 Cod penal (neglijenţa în serviciu) şi art. 385 Cod penal (împiedicarea exercitării drepturilor electorale).
Secţia de urmărire penală şi criminalistică a efectuat acte de urmărire penală constând în obţinerea de la Biroul Electoral Central şi Ministerul Afacerilor Externe a actelor oficiale relevante pentru documentarea cauzei.
"La data de 4 decembrie 2014, constatând că faptele cu privire la care s-a început urmărirea penală sunt susceptibile de a fi încadrate şi în dispoziţiile art. 132 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, norme care atrag competenţa de investigare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică a dispus declinarea cauzei în favoarea acestei structuri", a comunicat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.