Premierul Victor Ponta este plecat din tara de 24 de zile, iar de trei saptamani si-a delegat atributiile vicepremierului Gabriel Oprea.

Nici data intoarcerii sale nu se cunoaste. Se zvoneste insa ca ar trebui sa vina in tara pentru a participa, pe 11 iulie, la deschiderea punctului de frontiera Nadlac (Romania)-Csanadpalot (Ungaria). "Nu, nu mai am vesti...daca aflati voi...Chiar nu avem de unde sa stim", le-a spus luni Liviu Dragnea jurnalistilor care l-au intrebat cand se intoarce Victor Ponta, potrivit hotnews.ro.

"Nu stim cand revine. Cu cat revine mai repede, cu atat mai bine", a spus si Rovana Plumb, presedintele interimar al PSD. Totodata, premierul interimar Gabriel Oprea s-a rezumat sa spuna: "Il asteptam din zi in zi".

Nici Victor Ponta nu a mai dat, in ultima vreme, vreun semn legat de revenirea sa in tara. Ultima oara cand a vorbit despre intoarcerea sa in tara a fost pe 28 iunie, intr-o interventie telefonica la B1. Atunci a afirmat ca va reveni in tara, pe picioare, nu in scaun cu rotile sau carje", in maximum doua saptamani, interval in care medicii i-au transmis ca nu poate pune piciorul jos. Pe 25 iunie, afirmase ca este posibil sa revina in Romania dupa 6 iulie.

Cert este ca Ponta mai are 24 de zile in care se poate intoarce ca premier. Dupa cele 24 de zile, expira perioada de interimat a vicepremierului Gabriel Oprea, iar daca in aceasta perioada Victor Ponta nu-si reia atributiile, mandatul sau ii inceteaza de drept si trebuie numit un nou Guvern, potrivit Constitutiei.

Victor Ponta a plecat din Romania, fara sa anunte pe nimeni, pe 12 iunie. Initial, a plecat la Baku, in Azerbaidjan, pentru a asista la ceremonia organizata la deschiderea Jocurilor Europene. Imediat dupa ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene, Ponta a plecat spre Turcia impreuna cu premierul turc Recep Erdogan. Zilele urmatoare au aparut informatii pe surse ca -a dus in Turcia pentru a se opera la genunchi. Informatia a fost confirmata pe Facebook, pe 16 iunie, a doua zi dupa operatie, chiar de Victor Ponta.

Pe 15 iunie, ziua in care s-a operat la o clinica din Turcia, Victor Ponta fusese citat sa se prezinte in fata procurorilor DNA pentru a fi audiat, dupa ce cu zece zile inainte fusese anuntat ca este urmarit penal pentru trei infractiuni, in dosarul lui Dan Sova.

Procurorii DNA i-au adus la cunostinta premierului Victor Ponta, in 5 iunie, ca este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat.