Ordonanţa"Dottore", cea prin care se permitea deţinătorilor de titluri ştiinţifice să renunţe la ele doar printr-o solicitare la Ministerul Educaţiei, a fost adoptată de deputaţi, însă fără prevederea controversată care îi dădea dreptul lui Victor Ponta să renunţe la titlul de doctor. Astfel, scrie gandul.info, premierul rămâne cu titlul de doctor. De altfel, acesta nici nu mai vrea să renunţe la titulatură, motivând că nu îi dă voie legea.

Concret, deputaţii au abrogat articolul referitor la renunţarea la titluri ştiinţifice, după ce comisia de învăţământ a respins respectivele prevederi cu unanimitate de voturi.

"Titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice renunţarea la titlul în cauză. În acest caz Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice ia act de renunţare printr-un ordin de revocare emis în acest scop. Actul administrativ constatator al titlului ştiinţific se anulează de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renunţare la titlu, precum şi cea privind anularea actului administrativ La Art.I, pct 12 se abrogă13 constatator al titlului ştiinţific se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice", este articolul 168, alineatul 7, din ordonanţa 94/2014, abrogat acum de deputaţi.

Cu toate acestea, forul decizional este, în acest caz, Senatul, iar ordonanţa de urgenţă îşi face efectele în continuare.

"Astăzi am reuşit să supunem plenului raportul pe această ordonanţă, care a fost adoptată netransparent, aducând grave prejudicii sistemului educaţiei româneşti. Am reuşit să corectăm două aspecte. Nu doar diluare în învăţământul dual, ci şi posibilitatea de a renunţa unilateral la titlul de doctor.", a spus Raluca Turcan, membru în comisia de învăţământ.

Propunerea a fost adoptată cu 311 voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi 19 abţineri.

Premierul s-a răzgândit: nu renunţă la titlul de doctor

Premierul Victor Ponta a renunţat, prin votul său în calitate de deputat, la prevederea care îi permitea să renunţe la titlul de doctor, introdusă într-o ordonanţă de urgenţă, dată în decembrie 2014. Întrebat cum a votat, Ponta a invocat "unanimitatea" şi "înţelepciunea" Parlamentului.

"Eu am votat în sensul în care, în înţelepciunea sa, Parlamentul, în unanimitate, şi în comisie şi în Parlament, a votat", a răspuns premierul.

Întrebat de gândul dacă îşi mai doreşte să renunţe la titlul de doctor, în noile circumstanţe, Victor Ponta a spus că acum nu-i mai permite legea, pe care, de altfel, tot el a votat-o.

"Păi dacă nu mai îmi dă voie legea? Aceiaşi propagandişti, după ce m-au certat timp de doi ani şi jumătate că nu renunţ la teza de doctorat, dup-aia m-au certat două luni şi jumătate că de ce renunţ. Aşa că mai bine Parlamentul a decis mai înţelept decât propagandiştii", a răspuns el.

În plus, înaintea votului, la banca în care stătea Victor Ponta, a venit deputatul Cristian Rizea. Liderul grupului PSD, Marian Neacşu, i-a făcut semn acestuia să se îndepărteze, anunţându-l pe premier că urmează la vot ordonanţa 94/2014. La momentul votului, Victor Ponta a făcut un gest ostentativ.

Întrebat de gestul pe care l-a făcut, premierul a spus: "nu ştiu la ce vă referiţi".