La mijlocul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, candidatul PSD şi, totodată, premierul României, Victor Ponta va face, vineri, o vizită în Oradea. Anunţul a fost făcut marţi, într-o conferinţă de presă, de şeful PSD Bihor, Ioan Mang, cel care îi şi pregăteşte lui Ponta programul.

Potrivit lui Mang, singurele informaţii certe sunt că Ponta va sosi la Oradea, la ora 10 dimineaţa, cu avionul, şi va sta aproximativ trei ore. Premierul va vizita două obiective, printre care "în mod sigur" o fabrică. Ponta va fi însoţit şi de membri ai Guvernului, însă deocamdată nu se ştie care miniştrii anume vor veni la Oradea.

Încă trei edili traseişti

Pe de altă parte, tot marţi, întrebat de jurnalişti dacă a mai racolat şi alţi primari în PSD, ţinând cont că Ordonanţa de Urgenţă 45/2014 le permite aleşilor locali să îşi schimbe partidul din care fac parte, Mang a anunţat că partidul pe care îl conduce are acum în Bihor 27 de primari, adică cu trei mai mulţi decât săptămâna trecută. Asta înseamnă că în PSD s-au mutat 12 edili bihoreni.

Întrebat care sunt noile "achiziţii" ale PSD Bihor, Mang n-a vrut să dea niciun nume, rezumându-se să spună că săptămâna viitoare va prezenta tabloul complet al aleşilor care au migrat în partidul social-democrat. Joia trecută, Mang a deconspirat opt primari traseişti: foştii pedelişti Arsenie Maroşan din Balc, Mihai Faur din Husasău de Tinca, Aurel Popa din Săcădat, Gheorghe Huple din Ciumeghiu, Aurel Ille din Tărcaia, Sorin Sarca din Borod, fostul PC-ist Cristian Paul din Lăzăreni şi fostul liberal Teodor Matica din Avram Iancu.

Capcana lui Iohannis

Cât despre afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu de luni seară, când acesta a spus că Victor Ponta a fost ofiţer de informaţii al Serviciului de Informaţii Externe, Mang le-a descris ca fiind "o prostie, o deducţie idioată". Asta pentru că, a spus şeful PSD Bihor, şeful statului nu are nicio dovadă, ci doar Hotărârile de Guvern care stabilesc că nu vor fi deconspiraţi nici foştii ofiţeri ascunşi. "Nu există nicio dovadă că Victor Ponta a fost vreodată ofiţer acoperit. Ce a spus Traian Băsescu este o minciună şi o manipulare", a declarat Ioan Mang.

În aceeaşi conferinţă de presă, politicianul a avut şi un discurs despre "capcana sistemului de pensii" propus de contracandidatul lui Victor Ponta, Klaus Iohannis. Mang a spus că Iohannis propune trecerea la un sistem individual de pensii, ceea ce înseamnă "renunţarea la solidaritate" şi faptul că statul nu va mai garanta veniturile pensionarilor. "Aplicarea programului lui Iohannis va presupune noi datorii şi noi tăieri de pensii şi salarii".