Asociaţia Sântandrei Metropolitan Area (SMA), un ONG care de ani de zile luptă cu poluarea, îndeosebi cea olfactivă, provocată de grupul de ferme Nutrientul, a obţinut o victorie importantă în instanţă.

Tribunalul Bihor a decis să anuleze autorizaţia eliberată în 2020 de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor pentru construirea unei staţii de incinerare de animale în satul Palota.

Sentinţa nu este definitivă, dar le dă speranţe localnicilor din Sântandrei că nu vor mai trebui să îndure poluarea produsă de fermele de la marginea comunei.

Nu vor altă sursă de poluare

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, preşedinta SMA, Carmen Lezeu (foto jos), de profesie inginer chimist şi, totodată, de anul trecut şi consilier local în Sântandrei, a declarat că localnicii din comună au aflat de intenţia construirii unui incinerator de animale pe platforma deţinută de grupul Nutrientul în august 2019.

Investitorul - firma Ecoprovet SRL, deţinută de Cristina Muntean, fiica patronului grupului, Iosif Pazuric, - anunţase această intenţie prin APM Bihor, iar vestea i-a scos în stradă pe localnici, la un protest.

Nemulţumirea oamenilor a fost că, pe lângă cele trei ferme deja existente pe platforma de la marginea satelor Palota şi Sântandrei (din care una de porci şi două de pui), se doreşte construirea unui incinerator cu o capacitate de ardere de două tone de material organic pe zi.

"La acel protest am adunat aproape 300 de semnături pe care le-am ataşat unui memoriu adresat Agenţiei de Protecţia Mediului, în care sesizam anumite probleme identificate de mine în memoriul tehnic depus de societatea Ecoprovet", a declarat Lezeu.

Conferinţă SMA

Un ansamblu, nu pe părţi

Concret, oamenii erau nemulţumiţi că complexul zootehnic aflat la doar 750 m distanţă de ultima locuinţă din Sântandrei, care deja le provoca disconfort, se va dezvolta cu noul incinerator, prezentat însă ca o afacere distinctă, fără nicio legătură cu fermele. Drept urmare, au cerut APM Bihor să facă un studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei, în care să se ţină cont de poluarea făcută nu doar de staţia de incinerare, ci de întreg complexul.

Altfel spus, să se facă un calcul al emisiilor totale de pe platformă (foto), iar autorităţile să privească cele patru investiţii ca fiind dependente una de alta, deoarece împreună vor produce poluarea din zonă. "Sunt o mulţime de substanţe chimice care se eliberează în aer şi ele nu dispar, se acumulează în aer, în sol, în apele subterane, şi inevitabil ajung în corpul nostru pe diferite căi, fie că respirăm un aer poluat sau consumăm alimentele din grădina noastră sau apele din fântânile noastre", a spus Lezeu.

De altfel, chimista a testat apa din forajul săpat în curtea familiei sale şi a constatat că are un conţinut de nitriţi dublu faţă de limita maximă admisă, ceea ce, susţine ea, este o dovadă a substanţelor poluante eliberate în atmosferă şi care, apoi, prin ploaie, ajung în pământ.  

Lezeu a precizat că localnicii din Sântandrei nu se împotrivesc activităţii pe care grupul Nutrientul o derulează, nici incineratorului în sine, dar vor ca aceste investiţii să se facă la mai mare distanţă de zonele locuite.

Câştig în instanţă

În primăvara anului trecut, fără vreo dezbatere publică, întâlniri suspendate din cauza pandemiei de Covid-19, şi în ciuda nemulţumirilor localnicilor, APM Bihor a eliberat autorizaţia pentru Ecoprovet. Drept urmare, asociaţia SMA a contestat în instanţă documentul, iar pe 1 aprilie anul acesta Tribunalul Bihor a admis cererea. Concret, judecătorii au anulat decizia APM Bihor din 14 aprilie 2020, prin care s-a acordat avizul de mediu pentru această investiţie.

"Noi am solicitat să se realizeze procedura ca la carte. Una dintre probleme este că nu s-a discutat cu comunitatea de-acolo. Tu mergi să plantezi o sursă de poluare acolo, dar nu te consulţi cu oamenii. Procedura a fost superficială şi ar trebui să fie reluată", a declarat avocatul Cristian Rusu, care a reprezentat ONG-ul în proces.

Hotărârea Tribunalului nu este definitivă şi va putea fi atacată de APM Bihor la Curtea de Apel Oradea.