Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a obţinut o victorie zdrobitoare, vineri seară, în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, unde s-a luat în discuţie schimbarea sa din funcţie.

Şedinţa CEx convocată după apariţia scrisorii semnate de trioul Stănescu-Firea-Ţuţuianu, în care i s-a cerut demisia, s-a încheiat cu un vot de încredere majoritar în favoarea lui Dragnea.

Conducerea lărgită a PSD s-a reunit vineri, într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, la Parlament, începând cu ora 13.30, pentru a dezbate "Declaraţia privind Starea Partidului Social Democrat". Documentul propune 19 măsuri, printre care demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al PSD şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, precum şi asigurarea interimatului conducerii partidului de către premierul Viorica Dăncilă până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019.

Declaraţia este semnată de un "Comitet de iniţiativă" format din Paul Stănescu, vicepreşedinte al PSD, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării, Gabriela Firea, vicepreşedinte al PSD şi primar general al Capitalei şi Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte al PSD şi vicepreşedinte al Senatului.

Fără telefoane

De precizat că jurnaliştii nu au avut acces la întrunirea liderilor PSD, iar participanţilor li s-a interzis accesul cu telefoanele mobile. Pe parcursul întregii zile, presa a transmis pe surse informaţii din interior. 

Potrivit HotNews.ro, încă de la începutul şedinţei, Liviu Dragnea a luat cuvântul în CEX si le-a cerut pesediştiilor să-şi spună toate nemulţumirile. Dragnea ar mai fi spus că nu vrea ca partidul să fie dezbinat. El a făcut apel la unitate, astfel încât să se meargă mai departe cu programul de guvernare. Viorica Dăncilă a luat cuvântul după Dragnea şi le-a spus colegilor că nu îşi dă demisia şi va merge pe continuitate în cazul proiectelor Guvernului. Premierul a evitat să spună clar dacă îl susţine sau nu pe Liviu Dragnea. 

Mihai Tudose, Robert Negoiţă, Paul Stănescu, Adrian Ţuţuianu şi Gabriela Firea au spus în spatele uşilor închise că susţin toate punctele din scrisoarea făcută publică, implicit demisia lui Liviu Dragnea, susţin sursele Hotnews.ro.

După o şedinţa de 7 ore, în care au fost asculte multe opinii ale membrilor CEx, Liviu Dragnea a luat din nou cuvântul, vorbind, punct cu punct, despre scrisoarea disidenţilor. Iar majoritatea liderilor PSD l-au susţinut.

Iniţial, presa centrală arăta că au fost 60 de voturi pentru şi doar 8 împotrivă. 

Potrivit HotNews.ro, liderii PSD care au votat împotrivă au fost Gabriela Firea, Paul Stănescu, Mihai Tudose, Adrian Ţuţuianu, Niculae Bădălău, Ion Mocioalcă, Robert Negoiţă şi Marian Neacşu.

"Un lucru benefic"

La finalul dezbaterilor, Gabriela Firea le-a spus jurnaliştilor că în cadrul şedinţei s-au spus foarte multe lucruri, dar că s-a vorbit deschis.

"Au fost opinii pro şi contra demersului nostru de a da publicităţii o declaraţie comună privind starea PSD. Vreau să spun că primul câştig al acestui CEX este acela că cred că a fost prima şedinţă de CEX în care s-a dezbătut cu foarte multă sinceritate, cu argumente logice, fireşte, toate problemle care ne frământă. Nu a mai avut nimeni acea timorare care a existat până acum şi cred că este de bun augur că, deşi a fost contestată, această declaraţie comună a adus şi un lucru benefic partidului", le-a declarat Firea jurnaliştilor.

De asemenea, dacă iniţial se vehiculase informaţia că 8 persoane au votat împotriva lui Dragnea şi 60 pentru susţinerea sa, Gabriela Firea a anunţat că, de fapt, 10 persoane au votat împotrivă. Potrivit Digi24, informaţia greşită fusese furnizată chiar de liderul PSD Bihor, Ioan Mang.

"La finalul dezbaterilor, domnul Dragnea a propus membrilor CEX doar un punct din declaraţie, nu toate cele 20, doar referirea la domnia sa, dacă să continue sau nu. Au fost 10 voturi să facă un pas lateral, 39 de voturi pentru şi o abţinere", a mai spus Firea.

Ea a confirmat şi că s-a cerut excluderea ei din partid, de către primarul sectorului 5, Daniel Florea, însă aceasta nu s-a mai supus la vot, pentru că Dragnea şi Dăncilă nu au fost de acord.

"S-a spus prea mult"

Preşedintele PSD Liviu Dragnea, le-a spus, la rândul său, jurnaliştilor, că nu este de acord cu declaraţia lui Firea. 

"Au vorbit foarte mulţi colegi despre celebra scrisoare a grupului de iniţiativă, s-au emis păreri, puncte de vedere, controverse, au discutat între ei, unii colegi s-au completat, alţii s-au contrat... Nu sunt de acord absolut deloc cu ideea că este prima şedinţă în care se discută serios în PSD. Voi chiar sunteţi martori, am avut o mulţime de şedinţe în care s-a discutat ore în şir şi s-a discutat tot intens şi s-a discutat foarte profund", a spus Dragnea.

"Cred că avem un mandat destul de serios şi de serios din partea cetăţenilor, dat în 2016, atât pentru o viaţă mia bună pentru români, dar în acelaşi timp şi pentru a duce la capăt nişte angajamente pe care ni le-am luat pe toţi în ceea ce priveşte un stat de drept în România şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului", a mai adăugat lideriul PSD.

Dragnea a mai arătat că, deşi unii membri ai CEx au spus că nu este nevoie să se supună la vot, era nevoie de acesta. "A fost un vot, cu toate că unii colegi au spus să nu, pentru că s-a spus prea mult, s-a minţit prea mult şi s-a manipulat prea mult în ultimele 10 zile şi nu aveam de ce să nu supun la vot o chestie atât de importantă", a mai adăugat el.

Liderul PSD a mai spus că în ultima perioadă a primit mesaje de susţinere de la mai multe formaţiuni din teritoriu şi "fără nicio excepţie, toţi colegii din judeţele care au fost sunat mi-au cerut ca nu care cumva să renunţ la funcţia de preşedinte al partidului".

Alte cifre

Între altele, Dragnea a vehiculat şi noi cifre în legătură cu voturile, negând şi cifrele furnizate de Firea. 

"Au fost în total 64 de membri cu drept de vot: 55 de colegi au votat pentru susţinerea continuării mandatului, 8 voturi au fost împotrivă şi o abţinere", a spus el. 

Cu aceeași ocazie, președintele PSD Bihor a mai spus că nu va putea să accepte ca cel mai mare partid social-democrat din Europa să redevină ”o unealtă a sistemului odios”, el vorbind despre Klaus Iohannis, DNA, SPP. El a mai precizat că a spus la o întâlnire cu toţi colegii săi a doua zi după condamnare că, atât cât va mai fi în această funcţie, va lupta pentru ”a zdrobi acest sistem odios care distruge România”.

De asemenea, a anunțat că nu îl mai interesează ordonanța de urgență privind amnistia și grațierea. „Am discutat despre amnistie şi graţiere. Le-am spus că pe mine personal nu mă mai interesează OUG privind amnistia, vor să o dea, să o dea, e problema lor. Unii colegi care mă criticau au ţinut presiune pentru această OUG. Premierul Dăncilă a rezistat. Nimeni nu a reuşit să răspundă la o întrebare esenţială: care e rezolvarea tuturor nenorocirilor generate de acele echipe mixte de emiterea, adoptarea, semnarea acelor protocoale. Nimeni nu a răspuns ce facem cu probele obţinute nelegal. Groaza pentru a fi adoptate şi puse în vigoare legile penale şi codurile justiţiei e dată de faptul că toti cei care au făcut rău la un moment dat vor plăti”, a mai arătat el.

Dragnea a mai anunțat și că, după data de 7 octombrie, când va avea loc referendumul pentru susținerea familiei formate din bărbat și femeie, PSD va stabili și un calendar pentru alegeri. Tot pentru după alegeri a lăsat și remanierea unor miniștri. 

„Premierul începuse o evaluare care e în desfăşurare. După referendum vom avea CEx cine pe locurile PSD va mai rămâne în Guvern. O să cer imperativ la acel CEx una din calităţile obligatorii pe care să le aibă membrii Guvernului să fie buna comunicare. Nu e un moft, e o obligaţie a membrilor Guvernului să comunice ce face pentru ei. Miniştrii care se ascund, care se tem să meargă la emisiuni nu pot face parte dintr-un cabinet. Fiecare să spună ce are de făcut, nu trebuie să inventeze, dacă iau decizii proaste să îşi asume”, a mai arătat liderul PSD.

Dăncilă vs Firea

Dragnea a făcut referiri și la premierul Viorica Dăncilă, exprimându-și încă o dată sprijinul pentru ea. „Viorica Dăncilă e o femeie echilibrată, loială şi cinstită, grija ei a fost păstrarea majorităţii parlamentare. Am discutat în aceste zile, foarte bine a procedat că nu a ieşit, are susţinerea mea totală şi din partea PSD - cel puţin declarată. După remaniere vom discuta despre miniştri care pleacă, care rămân”.

În ce privește propunerea de excludere a Gabrielei Firea, Dragnea a spus că speră că aceasta să fie înțeleaptă. „Într-adevăr, domnul Daniel Florea a cerut excluderea Gabrielei Firea din partid. Da, am refuzat asta, cu speranţa spusă în timpul dezbaterilor că după această întâlnire toată lumea va înţelege că e bine totuşi să ne ocupăm de ceea ce am promis la alegeri, cu speranţa că începând de azi, de mâine, nu vor mai ieşi membri de partid să critice alţi membri de partid sau Guvernul. Mulţi au zis că sunt speranţe deşarte. Poate a fost ultimul gest pe care l-am făcut pentru că nu am vrut ca astăzi să împingem lucrurile la extrem. Sper să existe suficientă înţelepciune şi lucrurile să reintre în normal”, a declarat Liviu Dragnea la finalul CEx.

Întrebat dacă este un avertisment, liderul PSD a spus că e doar un apel la responsabilitate. „Să nu mai acceptăm de fiecare dată să iasă cineva să mai atace partidul, să nu o ţinem la nesfârşit cu discuţii interne în partid. Este un apel la responsabilitate”, a explicat Dragnea.