Fără să le ştim, în jurul nostru există multe poveşti inedite, unele chiar incredibile, care merită descoperite şi spuse mai departe.

Câteva dintre cele mai interesante asemenea poveşti, relatate în ultimii ani prin filme documentare de regizori români, dar şi din Cehia, Croaţia şi Norvegia, vor fi prezentate în Oradea într-o nouă ediţie a KineDok, care debutează săptămâna aceasta şi care se va încheia în decembrie.

KineDok se întoarce

KineDok este un program de distribuţie alternativă de film documentar, demarat în 2015 de Asociaţia One World România la iniţiativa Institutului de Film Documentar din Cehia, care a lansat în paralel proiectul şi în Slovacia, Ungaria şi Croaţia. Anul trecut, în România, KineDok a însumat 219 proiecţii în 18 oraşe, între care şi Oradea.

Ediţia a doua a KineDok va ajunge şi la Oradea, vizionările urmând să aibă loc, din aprilie până în decembrie, la Moszkva Caffe. De altfel, proiecţiile din toate cele 22 de oraşe incluse în KineDok 2016 sunt programate în spaţii neconvenţionale precum pub-uri, cafenele ori muzee, deoarece - zic organizatorii - nu există săli de cinema care să le promoveze.

Programul noii ediţii cuprinde 15 documentare realizate în ţările partenere KineDok, între care şi România. "Proiectul acoperă un gol din oferta de filme de pe piaţa românească. În mod destul de stupid, aş zice eu, nu prea vedem în România filme din regiune. Or, până la urmă, noi avem mai multe în comun cu oamenii ăştia decât cu americanii sau cu francezii", spune regizorul Alexandru Solomon, directorul One World Romania.

Poveste din Ferentari

KineDok 2016 debutează la Oradea luni seară, de la ora 20, când va fi proiectat documentarul "Toto şi surorile lui", al regizorului Alexander Nanau, cel care a primit, în 2009, un premiu Emmy pentru "Lumea văzută de Ion B.". În faţa orădenilor, va ajunge, însă, cu o producţie despre Totonel, un puşti de 10 ani din Ferentari, care, în timp ce mama e la puşcărie pentru trafic de droguri, locuieşte cu Andreea şi Ana, surorile lui mai mari, şi cu mulţi unchi şi vecini.

La un centru de sprijin pentru tineri, Toto învaţă să scrie şi să citească şi descoperă hip-hop-ul. La rându-le, surorile sale adolescente se maturizează, îşi caută locul în lume şi încearcă să ţină familia unită. Povestea necruţătoare din cartierul rău famat al Capitalei a fost premiată la o mulţime de festivaluri internaţionale din Elveţia, Italia şi Statele Unite.

Realităţi pe film

Următoarea proiecţie în cadrul KineDok este programată pe 8 mai, când - tot la Moszkva - va rula "Atât de departe, atât de aproape" (Slovacia), un film ce dezvăluie atmosfera din familiile cu copii autişti şi problemele specifice acestei boli.

Pe 23 mai, orădenii sunt invitaţi la alte două proiecţii, tot slovace: "O lume nouă", despre o femeie care locuieşte singură, înconjurată doar de propria-i tulburare psihologică, şi respectiv "Mame şi fiice", despre trei femei şi o fată ce trăiesc într-un sătuc după ce au rămas văduve ori au divorţat.

Pe 5 iunie, Moszkva va găzdui proiecţia "Îmi place asta super mult, foarte tare", un portret sensibil al relaţiei dintre regizoarea croată Eva Kraljevic şi sora ei, Mia, care suferă de sindromul Down. Timp de 10 ani, Eva a filmat-o pe Mia şi pe sine însăşi pentru a înţelege relaţia care le leagă.

Roboţelul de aur

Tot în prima lună de vară, dar pe data de 19, orădenii vor putea urmări "Fraţi pe vecie", povestea lui Magnar şi Oddny, frate şi soră ajunşi la 70 de ani, care trăiesc la o fermă din Norvegia şi, de dragul tradiţiei, o administrează la fel ca în urmă cu zeci şi zeci de ani.

Printre producţiile cuprinse pe lista celor 15 ale noii ediţii KineDok se mai numără şi "Drifter", programat pe 26 august, ce-l are în prim plan pe rebelul Ricsi, împătimit de cursele de automobile, care trăieşte o viaţă plină de peripeţii într-un sat unguresc. De asemenea, pe 11 septembrie orădenii vor putea vedea "Miss Roma la şcoală", o producţie croată despre câteva adolecente de etnie romă care merg la liceu.

Între documentarele selectate în KineDok 2016 se numără şi producţia românească "Roboţelul de aur", programat pe 23 octombrie, care prezintă povestea Steluţei Duţă, o tânără boxeră de 32 de ani care a ajuns multiplă campioană europeană şi mondială deşi fusese abandonată la naştere şi crescuse în căminele regimului comunist şi pe stradă.

Poveştile sunt, deci, pregătite. Mai rămâne să fie şi descoperite...