Șapte studenți ai Facultății de Arte a Universității din Oradea au parcurs un stagiu de studii în Germania.

Timp de două luni, viitori graficieni au pictat și au învățat să facă obiecte de artă din sticlă. În plus, au vizitat marile colecții de artă ale țării. Experiența lor a făcut parte dintr-un program Erasmus.

Potrivit unui comunicat al Universității din Oradea, studenții orădeni au pictat, în frescă, interiorul viitorului restaurant dedicat vizitatorilor unei fabrici din landul Brandenburg, iar în atelierele „Cristalica”, un producător de sticlă din Germania, au învățat să creeze obiecte decorative din sticlă.

Cazarea în căminele Facultății de Arhitectură din Cottbus, transportul și vizitele la muzee le-au fost asigurate tinerilor orădeni de către partenerii germani. În plus, a precizat lectorul universitar Kante Meister, care a coordonat proiectul studenților, orădenii care s-au remarcat în activitate au primit, din partea conducerii „Cristalica”, recomandări pentru o viitoare colaborare și premii în bani.

„A fost o experiență fantastică pentru ei, chiar dacă a fost probabil solicitant, din cauză că au muncit 4 ore pe zi. S-a dovedit că programul, pe cât de solicitant, pe atât de util, i-a obișnuit cu disciplina și rigoarea atelierului”, explică profesorul orădean. „Cred că toți participanții și-au depășit limitele, au ieșit din zona de confort și au dat maximumul capacităților lor, asimilând informații pe multiple paliere. O experiență fantastică, pe care o vor înțelege, în timp, la adevărata ei valoare. Am toate motivele să cred că partenerul german a fost mulțumit și dorește și el să continue colaborarea cu facultatea noastră”, a mai adăugat lectorul Kante Meister. Universitarul vrea să extindă proiectul în Italia și Franța: „Vrem ca, la Facultatea de Arte din Oradea, să instruim generații de elită”.

Studenții spun că stagiul petrecut în Germania a fost o experiență utilă și interesantă. „Am învățat multe lucruri despre diferite tehnici ale picturii murale, care îmi vor fi de folos pe viitor. Cred că orele petrecute în ateliere m-au ajutat să-mi depășesc limitele și să evoluez ca artist. Am avut ocazia să explorez orașe minunate și să descopăr multe muzee cu lucrări de artă importante. Le sunt recunoscătoare celor de la programele Erasmus și tuturor persoanelor care au făcut posibilă această vizită”, a spus Alexia Larisa Jambor, studentă în anul II, secția Grafică.

„Lunile petrecute în Germania, prin programul Erasmus, au reprezentat pentru mine o perioadă plină de învățături. Am învățat să mă adaptez mult mai repede într-un mediu nou, să comunic mai bine și mai eficient și să îmi depășesc limitele în fiecare zi, ieșind constant din zona de confort. Pe lângă programul de lucru, am avut parte și de momente cu adevărat memorabile. Am avut șansa de a admira lucrările unor mari artiști ai lumii, de a descoperi străzile berlineze și de a crea amintiri, alături de persoane dragi. Mă bucură foarte mult faptul că am avut șansa de a participa într-un asemenea proiect și consider că m-am dezvoltat atât din punct de vedere artistic cât și personal. Recomand această experiență oricărei persoane dornice de a învăța, de a explora locuri noi și de a evolua ca om, fiind deschis oportunităților oferite de acest program”, a declarat și Andreea Omucz, studentă în anul II, secția Grafică.

Cele două, alături de colega lor Andrada Cosuleanu, sunt studentele care s-au remarcat în timpul stagiului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!