Între 20 şi 28 iulie, la Căput, în Padiş, a avut loc a 23-a ediţie a Şcolii Naţionale de Speologie, organizată de Federaţia Română de Speologie şi Asociaţia Română de Educaţie Speologică, cu sprijinul Administraţiei Parcului Natural Apuseni.

Participanţii la Şcoala de Speologie au putut urma cursuri pentru două nivele tehnice. Tehnica speologiei alpine (TSA) I s-a adresat speologilor începători, care învaţă tehnici de bază în parcurgerea peşterilor, atât pe orizontală, cât şi pe verticală, astfel încât la finalul pregătirii să fie capabili să parcurgă peşteri şi avenele singuri. TSA II este un nivel rezervat avansaţilor şi i-a pregătit pe aceştia să echipeze peşterile, să asigure siguranţa co-echipierilor şi să fie şefi de echipă.

Din cei 29 de viitori speologi din toate colţurile ţării care s-au înscris la această ediţie, 20 dintre ei sunt începători, iar 9 avansaţi. De asemenea, şcoala de speologie a avut înscrişi şi 6 iniţiatori stagiari ce îşi fac modulul pedagogic pentru a deveni instructori. Cursurile au fost atât teoretice, cât şi practice, iar participanţii au exersat atât la suprafaţă, cât şi în subteran, în peşterile din zona Padiş. Toate cadrele şcolii sunt speologi cu experienţă.

Şcoala de Speologie Căput 2013 se încheie duminică, la Cabana Cetăţile Ponorului.

Mădălina Jugrestean