Peste 230 de elevi ai Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" din Oradea au participat, în această săptămână, la un seminar dedicat instruirii viitorilor agenţi de frontieră în gestionarea provocărilor migraţiei şi în protejarea drepturilor omului. 

Activitatea denumită "Consolidarea rezilienţei democratice în zonele de frontieră în contextul unei crize globale a migraţiei" a fost organizată de Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului şi a Atrocităţilor în Masă (IAPG), în parteneriat cu şcoala orădeană.

Cursanţii au participat la sesiuni interactive şi studii de caz menite să-i ajute să recunoască rapid situaţiile de risc şi să intervină eficient în contexte diverse pe care le pot întâlni în viitoarea meserie. 

Seminarul a inclus exerciţii practice şi dezbateri despre aspectele etice şi profesionale ale activităţilor de frontieră, subliniind importanţa empatiei şi a responsabilităţii faţă de persoanele aflate în dificultate.

Una dintre activităţi a presupus o analiză a poveştilor unor migranţi ajunşi în România, portretizaţi jurnalistic în cadrul proiectului "Oameni, nu cifre", pus în practică tot de Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului şi a Atrocităţilor în Masă.

„Au analizat diferitele motivaţii care pot duce la părăsirea ţării natale, riscurile de-a lungul călătoriei lor şi modul în care protagoniştii reportajelor au fost primiţi în România. Exerciţiul a subliniat importanţa empatiei şi a responsabilităţii colective şi individuale în gestionarea situaţiilor legate de migraţie, punând accent pe dimensiunea umană a fenomenului, nu doar pe aspectele statistice", se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de către organizatori.

La final cursanţii au oferit fiecare o evaluare a activităţii, aceştia considerând că seminarul i-a ajutat să dezvolte abilităţi esenţiale pentru cariera lor. "Mi-a plăcut tare mult modul de prezentare a problemelor, care te face sa vrei să devii mai implicat. Consider ca am acumulat informaţii valoroase, care îmi vor fi de folos şi care mă vor ghida în cariera mea de agent al poliţiei de frontieră", a declarat un participant.

De asemenea, dr. Gabriela Ghindea, reprezentantă IAPG, a apreciat parteneriatul cu Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Oradea, subliniind că seminarul "a devenit o parte integrantă a ofertei educaţionale a Şcolii şi un exemplu de bune practici în abordarea responsabilă a fenomenului migraţiei".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!