Acest "tărâm de vise şi împliniri" numit Terra se confruntă cu o serie de probleme, la baza cărora stă progresul, dorit de orice societate. Însă tot ce a inventat omul pentru a-şi uşura existenţa distruge câte puţin din mediul înconjurător.

De la prima locomotivă cu abur, la automobilul întâlnit acum peste tot în lume, de la începerea procesului de industrializare, până azi, când lumea se înconjoară cu aparatură electrocasnică, utilizând surse mari de energie, s-a parcurs o lungă perioadă, dar cu efecte nefaste: deşeuri radioactive deversate necorespunzător, defrişarea pădurilor, încălzirea globală, topirea gheţarilor, poluarea aerului.

Soluţii care pot "însănătoşi" Pământul sunt: maşini cu combustibil biodegradabil, reciclarea, utilizarea raţională a apei şi a energiei, obiceiuri care trebuie deprinse de la cele mai fragede vârste. În plus, trebuie schimbată mentalitatea celor obişnuiţi cu risipa şi cu nepăsarea.

La Liceul Teologic Greco-Catolic Iuliu Maniu, elevi, profesori şi angajaţi ai şcolii ne implicăm în activităţile ce presupun protecţia mediului. Am strâns 1.136 kg de hârtie, şcoala noastră a fost dotată cu tomberoane pentru colectarea selectivă a deşeurilor, şi astfel am înţeles că stă în puterea fiecăruia decizia de a economisi resursele mediului.

Stilul nostru de viaţă, aflat în strânsă legătură cu mediul înconjurător, se reflectă în sănătatea noastră. Nu este de mirare că omul suferă de astm, cancer, obezitate sau alte boli. Cu toţii putem face ceva pentru a schimba această situaţie!

Ocrotirea mediului înconjurător ar trebui să ne fie o preocupare constantă, demonstrând astfel că ne pasă de aerul pe care-l respirăm, apa pe care o bem, hrana pe care o consumăm. Să ocrotim mediul în care trăim pentru că el reprezintă viitorul nostru, al tuturor. Trebuie doar să vrem!

Patricia Blaga
elevă în clasa a X-a