Oradea este în sărbătoare miercuri, iar aleșii orașului s-au reunit într-o ședință festivă a Consiliului Local, așa cum obișnuiesc în fiecare an, pe 12 octombrie, când își amintesc de declarația de autodeterminare a românilor din Transilvania, semnată pe 12 octombrie 1918 în casa avocatului orădean Aurel Lazăr, și de eliberarea orașului de către armata română, din 12 octombrie 1944.

Totodată, în acest an, Primăria Oradea sărbătorește și cei 100 de ani care se vor împlini, pe 15 octombrie, de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, pe tronul țării.

„Cred că sunt momente importante pe care trebuie să le marcăm solemn, să avem recunoștință față de înaintașii noștri, care au fost adevărați patrioți, care ne-au lăsat o istorie de care azi ne bucurăm și vremuri bune pe care azi le trăim”, a declarat primarul Florin Birta, în deschiderea ședinței festive. 

Edilul a precizat apoi că, în această zi festivă, trebuie celebrată performanța. „Am luat decizia să premiem excelența din Oradea, pentru că mi se pare de bun-simț ca elevii care au participat la concursurile naționale și internaționale recunoscute de Ministerul Educației, plus elevii care au luat note de 10 la Bacalaureat și Evaluarea Națională să fie premiați în această zi de sărbătoare. Sunt 251 de elevi și profesori din Oradea care au avut rezultate excepționale și cred că merită cu toții felicitările noastre și să le dorim ca de la an la an să se depășească, pentru că doar printr-o societate educată lucrurile vor fi mai bune în țara noastră. Cred că viitorul orașului Oradea arată foarte bine”, a mai spus primarul, mulțumindu-le nu doar elevilor, ci și profesorilor care i-au pregătit și părinților care i-au crescut.

Fiecare elev a primit o diplomă, o carte cu istoria Oradiei și un premiu în bani, între 300 și 5.000 de lei, în funcție de performanța sa. Banii au fost virați anterior în conturile premianților.

Sumele cele mai mari le-au luat, firește, elevii care au obținut premii la olimpiade internaționale sau premii fruntașe la olimpiade naționale. De asemenea, sume similare de bani au primit și profesorii care au pregătit elevii câștigători la olimpiade.

Ședința de Consiliu Local a continuat apoi cu alocuțiuni despre importanța zilei de 12 octombrie în Oradea.

Programul zilei va continua cu dezvelirea unei plăci comemorative cu Delegații din Oradea la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, iar apoi cu o ceremonie la statuia Regelui Ferdinand, din Piața Unirii.

Lista elevilor premiați:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!