Viitura formată de două zile pe Crişul Negru a ajuns, joi la prânz, la staţia hidrometrică din Talpoş, comuna Batăr, şi se preconizează că va ajunge, în timpul nopţii, la frontiera cu Ungaria. Râul a ieşit din matcă, dar n-a provocat daune semnificative.
Cote în scădere
„Viitura se propagă în aval, pe sectorul îndiguit, în amonte de stația hidrometrică Zerind, în condiții de siguranță. Partea maghiară este informată în timp real cu privire la evoluția hidrologică și specialiștii celor două țări se află într-o colaborare permanentă”, se arată într-un comunicat transmis joi de ABA Crişuri.
Purtătorul de cuvânt, Anca Mihociu, a precizat că toate cotele cursurilor de apă din Bihor sunt în scădere. Totuşi, Crişul Negru, la Talpoş, încă depăşeşte cota de pericol cu 2 centimetri.
Ploile au fost cu adevărat abundente în Bihor în această săptămână. În ultimele 48 ore, pe râurile din bazinul hidrografic Crișuri (Crișul Negru, Boga, Galbena și Valea Roșie) s-au înregistrat precipitații cumulate de 150 l/mp până la 200 l/mp.
Pentru a gestiona această situaţie, echipele ABA Crişuri au folosit peste 2.000 de saci şi 500 de tone de piatră pentru supraînălțarea digurilor şi consolidarea malurilor.
Râuri periculoase
Hidrologii rămân vigilenţi, deoarece mai multe cursuri de apă au în continuare un risc de inundaţii.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, joi la ora 11.30 (când a expirat codul roşu de inundaţii din Bihor) a intrat în vigoare un cod portocaliu, valabil până pe 21 mai, la ora 24, pe mai multe cursuri de apă care traversează şi judeţul nostru: Someşul Mic (bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior), Crişul Repede (bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior), Crişul Negru.
Totodată, sunt sub cod galben celelalte tronsoane din Someşul Mic, Barcău, Crişul Repede, până pe 22 mai, la ora 12.
Codul roşu înseamnă un risc de inundaţii majore, iar cel galben un risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei.