Vijelia s-a abătut marți după amiaza peste Oradea, vântul puternic punând crengi și copaci la pământ și rupând acoperișuri.

În zona Parcului Bălcescu traficul este blocat, în jurul orei 17, ca urmare a furtunii, care a pus copaci la pământ. De asemenea, strada Iuliu Maniu din zona centrală a orașului era blocată după ce un copac a fost secerat de vânt. 

ISU a trimis în Oradea două mesaje de tip Ro-Alert, cel inițial anunțând averse și vânt puternic de 70-80 km/h, iar cel de-al doilea vânt de 90-100 km/h. 

„Avertizare meteo - VANT PUTERNIC 90 - 100 km/h, VIJELIE, descarcari electrice, grindina de dimensiuni medii, averse torentiale care vor cumula local 30-35 / mp. Perioada de manifestare 25.07.2023 interval 17:25 -18:25. Evitati deplasarile, luati masuri de adapostire si autoprotectie!”, a fost conținutul celui de-al doilea mesaj Ro-Alert.

De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie a emis cod portocaliu de vânt puternic cu rafale și grindină de dimensiuni medii marți până la ora 18 pentru Oradea, Salonta, Săcueni, Popești, Sânmartin, Tileagd, Diosig, Oșorhei, Brusturi, Nojorid, Tăuteu, Sălard, Biharia, Sântandrei, Chișlaz, Ineu, Derna, Sârbi, Borș, Girișu de Criș, Roșiori, Abrămuț, Copăcel, Husasău de Tinca, Cefa, Ciuhoi, Cetariu, Sănnicolau Romăn, Toboliu, Mădăraș, Tămășeu, Săcădat, Paleu, Gepiu, Spinuș, Mădăras. 

UPDATE, ora 17.20: Trafic blocat în mai multe zone

Traficul rutier a fost blocat în mai multe zone din Oradea.

În parcul Bălcescu, foarte mulți copaci au fost doborâți. Traficul pe strada Matei Basarab este blocat pe ambele sensuri.

„În parc este jale, este un „covor de copaci” căzuți pe jos. Traficul este blocat pe ambele sensuri de mers, spre și dinspre Nufărul”, a transmis BIHOREANULUI un cititor care a trecut prin zonă.

Și strada Iuliu Maniu este blocată, după ce un copac s-a prăbușit. 

„La magazinul Crișul e dezastru”, a transmis BIHOREANULUI o cititoare care se afla acolo. „Inclusiv plăcile de pe clădire le-a luat, corpurile de iluminat sunt distruse”, a mai spus aceasta (video jos).

În Calea Aradului se văd ferestre sparte. Copaci au căzut și pe o stație OTL.

Pe strada Primăriei, au căzut inclusiv cărămizi și bucăți de tencuială de pe o clădire.

În Decebal, un acoperiș a căzut peste liniile de tramvai. Tot aici, tâmplăria unui balcon a fost efectiv luată de vânt.

De asemenea, mai multe containere cu deșeuri au fost dislocate și aruncate în șosea.

Sursa video: Grupul de Facebook Oradea

În mai multe zone din Oradea, au fost date jos mai multe acoperișuri.

Un cititor al BIHOREANULUI a semnalat că în zona Spitalului Județean părți din acoperișul unui bloc s-au desprins din cauza vântului și au ajuns pe șosea și chiar peste autoturisme. 


(sursa foto: Cristian Horgoș)

De asemenea, pe grupurile de Facebook au apărut imagini și cu un copac care a distrus o mașină, precum și cu copaci care blochează circulația pe strada Ștefan cel Mare. 


(sursa foto: Facebook)

UPDATE, ora 17.25: COD ROȘU ÎN BIHOR

ANM a emis un cod roșu de furtuni valabil între orele 17.25 - 18.25 pentru județul Bihor.

Sunt vizate localitățile: Oradea, Săcueni, Aleșd, Sânmartin, Tileagd, Tinca, Diosig, Dobrești, Oșorhei, Brusturi, Vadu Crișului, Nojorid, Ceica, Sălard, Șuncuiuș, Aștileu, Holod, Pomezeu, Biharia, Sântandrei, Chișlaz, Ineu, Derna, Sârbi, Cociuba Mare, Hidișelu de Sus, Lugașu de Jos, Borș, Țețchea, Aușeu, Tulca, Girișu de Criș, Măgești, Roșiori, Lăzăreni, Drăgești, Copăcel, Vârciorog, Husasău de Tinca, Cefa, Ciuhoi, Cetariu, Căpâlna, Sănnicolau Romăn, Toboliu, Mădăraș, Tămășeu, Săcădat, Sâmbăta, Paleu, Gepiu, Spinuș;

„Se vor semnala: vijelie puternică cu rafale de peste 90-100 km/h, grindină de dimensiuni medii şi mari, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale ce vor depăşi 30-35 l/mp”, arată ANM.

Citeștre în continuare AICIOradea devastată de furtună: Trafic blocat în aproape tot orașul, copaci scoși din rădăcini, acoperișuri luate de vânt (FOTO/VIDEO)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!