Noaptea de joi spre vineri a fost una furtunoasă în Bihor, mai multe localităţi fiind sub cod roşu de ploi şi vânt puternic. Pompierii bihoreni au fost chemaţi la mai multe misiuni.
În jurul orei 2, în satul Husasău de Tinca, salvatorii au fost solicitaţi pentru că o gospodărie a fost lovită de trăsnet. „Forțele de intervenție au acționat timp de aproximativ trei ore pentru localizarea și lichidarea incendiului ce se manifesta generalizat la o șură în care erau depozitate aproximativ 30 de tone de fân și lucernă, flăcările amenințând să se extindă la alte două construcții”, a declarat maior Camelia Roşca, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crişana.
Incendiul a mistuit şura, cu tot cu plantele furajere din interiorul acesteia, dar pompierii au reuşit să salveze din calea flăcărilor grajdul, care era lipit de șură și o altă construcție situată la circa 1,5 metri de focare.
De asemenea, echipajele Stației de Pompieri Valea lui Mihai au acționat cu motopompele pentru evacuarea apei acumulate în urma ploilor abundente, în curțile a două gospodării situate în localitate.
Până sâmbătă la ora 6, județul Bihor se află sub incidența unui cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Meteorologii preconizează că vor fi averse torenţiale, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși local 35...50 l/mp și pe arii restrânse 60...80 l/mp.
Sfaturile pompierilor
Din experiența anilor precedenți, în lunile iunie și iulie se produc în mod frecvent fenomene meteorologice periculoase, unele dintre acestea survenind intempestiv, provocând victime și mari pagube materiale.
În acest context, pompierii militari bihoreni vă reamintesc ce puteți face, din timp, pentru a reduce riscul producerii de inundații la propriile gospodării: să curățați, adânciți sau să realizați, în cazul în care nu există, șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale; să nu aruncaţi la întâmplare gunoaie menajere şi resturi vegetale în albiile apelor curgătoare; să drenați şi să asigurați curgerea apei către şanțurile de captare, astfel încât aceasta să nu băltească în gospodării și nu în ultimul rând, să curăţați pilonii de susţinere a podurilor, punţilor şi podeţelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistenţa acestora.
De asemenea, pentru a preîntâmpina producerea unor situații de urgență care vă pot periclita viața și deteriora autovehiculele, este important să îndepărtați copacii sau ramurile uscate și să asigurați sau să înlăturați, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.