Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a anunțat, marți seara, printr-un videoclip publicat pe pagina sa oficială de Facebook, că în Ungaria va fi decretată starea de urgență, începând de la miezul nopții, pe fondul războiului din Ucraina.

Potrivit agenţiei oficiale maghiare de presă, MTI, Viktor Orbán a subliniat că acest război reprezintă o ameninţare constantă pentru Ungaria, pune în pericol securitatea fizică a populaţiei, periclitează aprovizionarea cu energie şi siguranţa materială a economiei şi a familiilor.

În Ungaria va fi stare de urgenţă începând de la miezul nopţii, deci din 25 mai. Premierul ungar a spus că "lumea se află în pragul unei crize economice". 

"Ne dăm seama că războiul şi sancţiunile impuse de Bruxelles au dus la o uriaşă bulversare a economiei şi la creşteri drastice ale preţurilor. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să rămână în afara războiului şi să protejeze siguranţa materială a familiilor", a afirmat Orbán.

G4media.ro scrie că premierul Ungariei ia această măsură imediat după ce miniştrii noului său cabinet au depus jurământul, iar Spotmedia.ro subliniază că, după intrarea în starea de urgenţă, Viktor Orbán va putea să-şi aroge şi mai multă putere în conducerea ţării. 

"Guvernul învestit astăzi şi-a început activitatea imediat. Nu am pierdut niciun minut, deoarece în ţara vecină este război. Un război al cărui sfârşit nimeni nu-l poate vedea", a spus premierul Ungariei.

"Această măsură – ca şi în cazul stării de urgenţă declarate în timpul apărării împotriva epidemiei – va permite guvernului să reacţioneze imediat şi să protejeze Ungaria şi familiile maghiare prin toate mijloacele posibile", transmite MTI. 

Orbán va face publice primele decizii ale Guvernului în starea de urgenţă miercuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!