Președintele României, Klaus Iohannis, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Ungariei, Viktor Orbán, precum și lideri din Azerbaidjan și Georgia, s-au întâlnit sâmbătă la București pentru a semna un acord istoric de realizare a unui cablu submarin care să transporte energie electrică prin Marea Neagră.

Cu această ocazie, premierul maghiar a avut un mesaj pentru „prietenii din România”, acela că merită să fie în Schengen și că Ungaria va susține acest demers.

Cablu submarin de peste 1.000 km

Potrivit Administrației Prezidențiale, la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.

Acordul a fost semnat de președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán.

Scopul parteneriatului este construirea unui cablu submarin care să transporte energie electrică prin Marea Neagră dinspre Azerbaidjan și Georgia înspre România și Ungaria. Cablul va fi realizat în șase ani, va ajunge până în România și va avea o lungime de 1.195 km, din care 1.100 km submarin și 95 km terestru, notează europalibera.org. 

Inquam Photos / George Călin

O investiție... rock'n'roll

„Având în vedere contextul actual de securitate din cauza agresiunii militare împotriva Ucrainei trebuie să cooperăm mai bine şi să dăm dovadă de mai multă solidaritate pentru a aborda obstacolele actuale”, a spus, cu această ocazie, Klaus Iohannis. 

Și Viktor Orbán a lăudat inițiativa. „Noi, în Ungaria, suntem mândri că putem să participăm la o astfel de investiţie unică, strategică, pentru că este din ce în ce mai important să fim inovativi şi să găsim soluţii inovatoare. Ne pregătim acum să construim cel mai lung cablu de transport al energiei submarin. Dacă aş fi cu 30 de ani mai tânăr, aş spune că este ca un rock'n'roll să construieşti un astfel de cablu pe sub mare”, a arătat Viktor Orbán, potrivit euronews.ro. 

„Prietenii din România”

Cu aceeași ocazie, premierul Ungariei le-a transmis românilor un mesaj. „Am venit la Bucureşti după opt ani şi văd dezvoltarea care a avut loc în aceşti ani şi vreau să-mi felicit prietenii din România, iar această dezvoltare justifică parteneriatul şi intrarea României în Schengen”, a spus Viktor Orbán, potrivit Spotmedia.ro.

Liderul de la Budapesta a mai declarat că îi asigură pe "prietenii din România" că pot conta pe susținerea Ungariei în acest sens: „Decizia noastră a fost greşită în cadrul UE şi această decizie greşită trebuie corectată. România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând. Vreau să-mi asigur prietenii din România căt pot conta pe noi, pe Ungaria, în acest subiect”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!