Într-un interviu acordat publicației elveţiene Weltwoche, premierul maghiar Viktor Orbán a dezvăluit că s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin cu două săptămâni înainte ca acesta să înceapă războiul în Ucraina, afirmând totodată că liderul de la Kremlin i-a spus că îl deranjează bazele americane cu rachete de pe teritoriul Poloniei și României, precum și o posibilă extindere a NATO în Ucraina și în Georgia.

Informații din interviul menționat au fost preluate și prezentate joi de agenția maghiară de presă MTI.

Astfel, premierul ungar a spus că preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat la ultima lor întâlnire că „nu avea nicio problemă cu aderarea Ungariei la NATO, ci doar cu a Ucrainei şi Georgiei”. „Putin mi-a spus că problema lui o reprezintă bazele americane de rachete din Polonia şi România şi posibila extindere a NATO în Ucraina şi Georgia pentru a staţiona arme pe teritoriul lor. De asemenea, americanii s-au retras din acorduri importante de dezarmare”, a afirmat Viktor Orbán, potrivit Digi24.ro, care citează MTI.

Pe această temă, premierul Ungariei a mai adăugat: „Înţeleg ce a spus Putin. Nu accept ce a făcut”.

Acesta a mai spus că normele politice europene nu funcţionează în Rusia şi că Europa trebuie găsească o cale de a trăi „cu o mare putere periculoasă în vecinătate”, susținând că, dacă Rusia ar pierde războiul, „ar fi un şoc geopolitic, un potenţial seism global, mult mai rău decât colapsul fostei Iugoslavii”.

„Faptul că Occidentul tratează acest scenariu cu atâta lejeritate arată o orbire îngrijorătoare în ce priveşte riscurile inerente politicilor noastre”, a opinat premierul Ungariei, notează Digi24.ro.

Potrivit lui Orbán, pentru ca Europa să se poată apăra singură, „soluţia ar fi o NATO europeană”. El a deplâns faptul că „Occidentul şi-a pierdut capacitatea de a uni lumea pentru o cauză” şi nu are voinţa de a media pacea.

În același interviu, premierul de la Budapesta a subliniat că Ungaria a fost grav afectată de sancţiunile impuse Rusiei de UE, care au dus la creşterea preţului la petrol şi gaz, costul asigurării necesarului de energie al industriei ungare crescând de la 7 miliarde de euro în 2021 la 17 miliarde în 2022.

Viktor Orbán a insistat că războiul „nu poate fi câştigat”, notând că „Ucraina se află în faţa unei puteri nucleare cu 140 de milioane de locuitori”, iar „Rusia este în faţa întregii NATO”. „Este un impas care poate uşor degenera într-un război mondial”, a spus Orbán.

Premierul Ungariei a spus că, în privința războiului, deciziile luate la Bruxelles „reflectă mai mult interese americane decât europene”. Ba mai mult, Orbán a susținut că dacă la putere în SUA ar fi fost Donald Trump războiul de lungă durată ar fi putut fi evitat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!