Viktor Orbán, premierul țării care deține în aceste luni președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a efectuat vineri o controversată vizită la Moscova, la scurt timp după ce a fost la Kiev.

În contextul în care liderii de la Bruxelles au subliniat că Viktor Orbán nu are vreun mandat pentru a purta discuții în numele UE, liderul de la Budapesta a spus că își reprezintă propria țară și că se află într-o „misiune de pace”.

De altfel, după ce a ajuns la Moscova, Viktor Orbán s-a mândrit cu faptul că Ungaria este singura țară care dialoghează cu ambele părți ale conflictului, în războiul pornit de Rusia în Ucraina. 

Orbán și Putin și-au dat mâna, s-au fotografiat împreună zâmbitori, iar apoi au purtat discuții cu ușile închise. La finalul acestora, cei doi lideri, cunoscuți că au o relație apropiată, au susținut o conferință de presă. 

sursa foto: Facebook / Orbán Viktor

Putin a spus că s-au discutat moduri de a soluționa conflictul din Ucraina, relatează Reuters, agenție citată de Digi24.ro. Totuși, Orbán nu se întoarce acasă cu un rezultat palpabil, subliniază sursa menționată. 

În aceeași conferință, Vladimir Putin a spus că este „recunoscător” premierului ungar pentru vizita sa la Moscova, subliniind că vede în această vizită o „tentativă de a restaura dialogul” între Rusia și Europa.

Referindu-se la mijloacele de „rezolvare a crizei” din Ucraina și la o discuție „francă și utilă”, liderul Kremlinului a amintit că a anunțat în iunie viziunea sa despre pace, „și anume retragerea totală a tuturor soldaților ucraineni din republicile populare ale Donețk și Lugansk și regiunile Zaporojie și Herson. Nu trebuie să fie un armistițiu sau o pauză pentru reînarmarea regimului de la Kiev, Moscova susține încheierea completă și definitivă a conflictului”, conform Digi24.ro. 

Putin a susținut că liderii de la Kiev nu ar vrea încetarea focului, căci asta ar însemna dispariția regimului de lege marțială și ar urma noi alegeri prezidențiale.

În ceea ce-l privește pe Viktor Orbán, acesta crede că a făcut, odată cu această vizită criticată, un prim pas către restabilirea dialogului pentru pace. 

El a tras și o concluzie cât se poate de evidentă: „Am constatat că pozițiile sunt departe una de cealaltă. Este necesar un număr mare de pași pentru a pune capăt războiului și a aduce pacea”. 

Citând Euronews, site-ul G4Media.ro scrie că această vizită este una care stânjenește Bruxelles-ul, deoarece are loc la doar cinci zile după începerea președinției rotative ungare a Consiliului UE.

În acest context, președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat că Orbán nu are niciun mandat din partea UE. În cursul dimineții, mesajele Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Președinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, au clarificat că poziția oficială a celor 27 cu privire la conflict „exclude contactele oficiale între UE și Putin”, iar potrivit Ursulei von der Leyen „împăcarea nu îl va opri pe Putin”.

Totodată, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că premierul Ungariei nu reprezintă în niciun fel NATO în această vizită, ci propria-i țară. Potrivit Agerpres.ro, el a precizat că Orbán a informat NATO în avans despre vizita la Moscova şi a adăugat că este sigur că vor avea loc discuţii pe această temă şi la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Washington.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!