Controversatul premier maghiar Viktor Orbán a vorbit despre războiul pornit de Rusia în Ucraina la Forumul Diplomatic de la Antalya, unde a fost invitat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Orbán a spus că rușii au de câștigat prin continuarea războiului și le-a recomandat psihoterapia celor care îl numesc „cățelușul lui Putin”.

„Dacă cineva crede că timpul lucrează în favoarea ucrainenilor şi a Occidentului, iar continuarea războiului ar putea aduce succes militar Ucrainei, atunci continuarea are sens. Dacă cineva crede că timpul lucrează în favoarea Rusiei, iar continuarea războiului va aduce succes Rusiei, atunci ar fi mai bine ca totul să se oprească acum. Eu personal fac parte dintre cei care cred că este vorba de varianta a doua”, a explicat Viktor Orbán, citat de MTI și News.ro. 

Potrivit premierului, „avem necazuri”, pentru că de la începutul războiului încoace multe ţări – cu excepţia Ungariei – vorbesc despre asta ca fiind „războiul nostru”.

Șeful guvernului de la Budapesta a vorbit şi despre faptul că deseori este numit „căţeluşul lui Putin”: „Aş recomanda psihoterapia pentru asta. Asta nu este o dezbatere politică”.

Viktor Orbán a adăugat că el privește războiul „prin ochelari maghiari”, și nu din perspectiva Ucrainei sau a Rusiei. „Eu trebuie să reprezint ţara şi naţiunea mea, şi eu ştiu care este interesul maghiarilor. Dacă ceva este bine pentru maghiari, eu susţin acel lucru, dacă nu este bine pentru ei, eu mă opun. Este foarte simplu”, a spus premierul. În același context, Orbán a menţionat şi maghiarii din Ucraina Subcarpatică, oameni care locuiesc acolo de o mie de ani şi acum sunt înrolaţi în armata ucraineană.

În altă ordine de idei, premierul maghiar a spus că Ungaria vrea să rămână în Uniunea Europeană, însă scopul său este ca tabăra conservatoare să devină majoritară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!