Odată cu noul an academic, la Universitatea din Oradea va începe, în toamnă, și un an electoral.

În ședința din luna iulie, Senatul instituției a aprobat calendarul alegerilor academice 2023-2024, care va începe cu alegerile la nivelul departamentelor. Potrivit hotărârii de Senat, candidaturile celor care aspiră la conducerea acestor structuri universitare se vor putea depune între 2 și 6 octombrie, iar alegerile se vor desfășura între 16 și 18 octombrie.

Apoi, în fiecare din cele 15 facultăți orădene, se vor alege reprezentanții din Consiliul facultății. Candidaturile se vor depune între 30 octombrie și 2 noiembrie, iar ședințele sau scrutinele de alegeri se vor ține între 13 și 16 noiembrie.

Pentru Senatul universitar, forul legislativ care conduce Universitatea, candidaturile se vor depune între 18 și 21 decembrie, iar viitorii senatori se vor alege pe 15 ianuarie 2024, în cazul reprezentanților studenților, respectiv pe 16 ianuarie, pentru cadrele didactice și cercetători. Dacă situația o va cere, în zilele de 17 și 18 ianuarie se va organiza și al doilea tur de scrutin.

Punctul culminant al cursei electorale din Universitate vor fi alegerile pentru funcția de rector, programate să înceapă între 8 și 12 aprilie 2024, cu depunerea candidaturilor. Primul tur de scrutin va avea loc pe 14 mai 2024, iar al doilea, dacă va fi necesar, pe 16 mai.

Merită menționat că, la începutul lunii decembrie 2023, Senatul universitar va organiza cel puțin o dezbatere publică pentru informarea comunității academice privind alegerile.

De asemenea, în aceeași perioadă, cel mai probabil va fi organizat un referendum pentru stabilirea modului în care va fi ales rectorul, alegeri sau concurs. Până acum, la fiecare scrutin, universitarii orădeni au optat pentru selectarea rectorului prin vot.

Calendarul alegerilor din Universitate:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!