Rezultatele provizorii ale concursurilor pentru şefia şcolilor şi grădiniţelor din Bihor arată că unii dintre directori în funcţie nu sunt cei mai pregătiţi să le conducă.

La Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor s-au încheiat, luni, examenele programate de evaluare a CV-urilor şi de interviu, marţi urmând să mai aibă loc doar acele probe care, din anumite motive, nu s-au ţinut la data programată.

Rezultatele afişate de IŞJ Bihor pe site-ul propriu nu sunt, însă, bătute în cuie. Săptămâna viitoare, candidaţii vor putea depune contestaţii, iar în urma soluţionării acestora, situaţiile ar putea să se schimbe.

Directori surclasați

Dacă notele acordate de comisiile de evaluare vor rămâne, însă, aceleaşi, înseamnă că cele mai mari colegii ale Oradiei vor avea directori noi. La Colegiul Naţional Emanuil Gojdu au fost trei candidaţi pentru şefia şcolii: actuala directoare Liana Papagiannis, care a obţinut 115,5 puncte, directoarea adjunctă Anca Mile (123,625 puncte) şi profesorul de matematică Florin Nicoară, care le-a surclasat, obţinând 135,4 puncte.

Situaţia este similară la Colegiul Naţional Mihai Eminescu: directoarea în funcţie, Elena Cristina Marian, a luat un punctaj de 131,05, mai mic decât al contracandidatei sale, profesoara Livia Muntean (143,125 puncte). În competiţie a mai fost înscris şi profesorul Marcel Sas-Adăscăliţii de la Marghita, care însă s-a retras după ce a câştigat concursul de la Colegiul Naţional Octavian Goga Marghita.

Şi la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Oradea directorul în funcţie, Ioan Pirtea, a luat notă mai mică decât contracandidatul său. În timp ce actualul director a obţinut un punctaj de 132,425, profesorul marghitean Iulius Timar a luat 136,6.

La fel s-a întâmplat şi la Colegiul Naţional Samuil Vulcan Beiuş, unde actuala directoare adjunctă, Mihaela Ilieş, a obţinut un punctaj de 137,5 concurând pentru direcţiunea şcolii, mai mare decât actualul director Viorel Gavra (137,35) şi cea de-a treia contracandidată, Florentina Hora (137,1).

Concursurile vor mai produce schimbări şi la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, unde fosta directoare până în 2013 Simona Martin are şanse să revină pe funcţie, întrucât a fost unicul candidat şi a luat concursul cu 131,5 puncte. La Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, unde directorul Ioan Mitran iese la pensie, câştigătoare la punctaj este Laura Florina Musca (136,25).

La Liceul Teoretic Constantin Şerban din Aleşd, unicul candidat, Liliana Antonescu, a obţinut 134,875 puncte, iar la Liceul Tehnologic Horea din Marghita, actualul director Remus Mircea Sabău a obţinut cel mai mare punctaj, surclasându-i pe profesorii Iulius Timar şi Angela Durnea.

Au şanse să-şi păstreze funcţia şi directorii de la Colegiul Naţional Avram Iancu Ştei (Cristian Andru), Liceul Ady Endre Oradea (Vad Marta), Liceul cu Program Sportiv Bihorul (Dan Matei) ori Şcoala Gimnazială Dacia Oradea (Florian Hava), deoarece toţi au fost admişi şi au fost unici candidaţi pe funcţie.

Rezultatele provizorii ale concursurilor mai arată că aproape o zecime din cei 249 de profesori înscrişi la concursul pentru direcţiunea şcolilor şi grădiniţelor, mai precis 24, au picat în urma probelor orale.

"Nu o vrem!"

Printre candidaţii care marţi sunt programaţi la reevaluare se numără şi singura profesoară care s-a înscris pentru direcţiunea Colegiului Tehnic Transilvania din Oradea, Mariana Ruge, cea care până în toamna acestui an a fost şi directoarea şcolii. BIHOREANUL a aflat că Ruge a trebuit reprogramată pentru că, deşi s-a prezentat la evaluarea orală, reprezentanţii colegiului din comisia de examinare au refuzat pur şi simplu să o puncteze, pe motiv că profesorii nu o doresc directoare.

Nemulţumirea transmisă de cei doi profesori l-a determinat chiar pe inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas să meargă în şcoală, pentru o întâlnire cu dascălii. Acolo, aproape în unanimitate, aceştia au semnat un document pe care l-au dat şefului IŞJ şi în care susţin că nu o vor pe Ruge directoare, pentru că aceasta a întreţinut un climat neplăcut în ultimii ani şi nu o consideră potrivită să coordoneze şcoala. Pentru că profesoara a promovat examenul scris al concursului, comisia de examinare trebuie să o evalueze şi la probele orale, astfel că marţi este programată o nouă tentativă.