În oferta de spectacole pentru orădeni, în luna martie se anunţă unul pe cât de inedit, pe tot atât de spectaculos. Aflat în turneu în România, Ansamblul Academic Kalyna din Kiev, posesorul unui palmares impresionant, va aduce în premieră la Oradea un spectacol de muzică, dansuri şi tradiţii autentice ucrainene al celebrilor "Cazaci Zburători". Aşa ceva nu vezi în fiecare zi...

Faimă mondială

Considerat un adevărat simbol al culturii ucrainene, Ansamblul Academic Kalyna din Kiev va susţine un turneu în mai multe oraşe din România, la începutul acestei primăveri având reprezentaţii la Craiova, Braşov, Cluj, Oradea, Timişoara, Bucureşti, Constanţa, Iaşi şi Suceava.

Cunoscută în întreaga lume cu numele "Cazacii Zburători", trupa a fost fondată în 1981, în prezent având în componenţă un cor, un corp de balet şi, fireşte, o orchestră. Grupul reuneşte 47 de artişti specializaţi în "musicaluri" folclorice şi coordonaţi de directorul artistic Valery Debelii, artist emerit al Ucrainei. Datorită talentului şi unicităţii lor, Cazacii Zburători au câştigat de-a lungul timpului o lungă serie de concursuri internaţionale, promovând cu succes arta populară ucraineană la festivaluri de renume din Spania, Olanda, Belgia, Germania, China, Coreea, Indonezia, Chile, Egipt, Israel şi Italia.

De dragoste şi război

Cazacii vor ajunge în premieră la Oradea pe 3 martie, spectacolul fiind programat de la ora 20 pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Organizatorii promit un spectacol cu "cele mai frumoase dansuri şi melodii tradiţionale ucrainene", împletite într-o epopee despre dragoste, dar şi, cum altfel?, despre război.

Spectacolele Cazacilor Zburători sunt adevărate tablouri muzicale ce ghidează publicul într-o călătorie spre o lume arhaică greu accesibilă. "Artiştii impresionează prin virtuozitate şi autenticitate. Se transpun în vremurile memoriale în care flăcăii falnici străbăteau pădurile ucrainene mânaţi de setea de dreptate, dar şi de dorul fetei iubite", zic organizatorii turneului naţional. Evident, membrii Ansamblului Kalyna vor folosi instrumente muzicale vechi şi vor purta costume populare originale.

Ritualuri străvechi

În spectacol sunt înglobate momente lirice precum "Vesnianka" (Cântec de primăvară), însoţit de un dans tradiţional al tinerelor fete care întâmpină anotimpul înnoirii, ori "Hopak", dansul naţional al Ucrainei, considerat unul dintre cele mai spectaculoase din lume. Denumirea vine de la verbul a sări (hopaty, în ucraineană), coregrafia fiind caracterizată prin salturi şi mişcări ritmate extrem de spectaculoase. Numit uneori şi Gopak, sau Dansul Cazacilor, ritualul a apărut în secolul XVI şi era foarte popular între militari, care recreau adesea scene de bătălii prin intermediul dansului presărat cu sărituri acrobatice. Iniţial rezervat exclusiv bărbaţilor, în varianta modernă Hopak cuprinde şi femei în costume tradiţionale, care joacă rol de perechi pentru "acrobaţi".

Cum performerii au un palmares impresionant şi promit o prestaţie de neuitat, preţurile biletelor sunt mari - 200 lei în prima jumătate a sălii, respectiv 150 lei pe rândurile din cea de-a doua - fapt care i-a cam descurajat pe unii dintre potenţialii spectatori. "Noi îi aşteptăm la eveniment. Acesta va avea loc, oricum, chiar dacă nu va fi sala plină", promite impresarul turneului, Nunu Popescu. Optimist, totuşi, că publicul orădean nu va fi absent de la un show unic...