Meteorologii au emis noi avertizări de tip cod galben şi cod portocaliu de vreme instabilă, ce vizează 25 de judeţe.

De marţi, de la ora 10, până miercuri la ora 3.00, va fi cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cu averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, izolat, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20...30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

În acelaşi interval, un cod portocaliu va fi valabil în cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei, Maramureşului şi a zonei montane, unde vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 35...50 l/mp şi izolat peste 60...80 l/mp.

Sunt vizate judeţele Satu Mare, Maramureş, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Harghita, Mureş, Braşov, Covasna, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Caraş Severin, Hunedoara, Botoşani, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Buzău.

În Bihor, avertizarea este de tip cod galben, în zona montană.

Simultan, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare valabilă pentru toată ţara, de instabilitate atmosferică. Aceasta va fi în vigoare până miercuri, la ora 21.

Viitură la Buşteni

De altfel, în ţară, furtunile au făcut deja ravagii marţi dimineaţă. La Buşteni, drumul naţional 1 a fost blocat două ore, din cauza unei viituri. 

Laurenţiu Corbu, primarul oraşulului Buşteni, a anunţat, la Digi 24, că peste 100 de case au fost inundate, după o rupere de nori care a avut loc în masivul Bucegi.

"A fost rupere de nori în Masivul Bucegi, a plouat foarte tare. Practic am activat planul roşu, am anunţat Prefectura. Cantităţile de apă au fost foarte mari, avem un cartier, în jur de 100 de case inundate. Împreună cu pompierii am acţionat, am evacuat mai multe persoane", a declarat primarul din Buşteni, la Digi24.