Sunt tineri, sunt rebeli şi vor să-şi depăşească limitele. Practicanţii de parkour şi freerunning se vor aduna la Oradea la sfârşitul acestei luni, pentru a se antrena şi a face show, oraşul fiind ales pentru că are propriii pasionaţi de aceste discipline.

Timp de două zile, zeci de sportivi din toate colţurile ţării îşi vor arăta abilităţile şi cele mai noi "scheme" în cadrul Parkour Jam, eveniment la care orice curios poate să asiste şi chiar să înveţe mişcări de bază.

Luptători cu obstacolele

Consacrat în Europa încă din anii ’80, parkour este o disciplină inspirată de traseele militare cu obstacole. Practicanţii trebuie să ajungă dintr-un punct în altul într-un mod cât mai eficient, prin alergare, căţărare, sărituri, rostogoliri şi alte acrobaţii. Recunoscut ca sport în unele ţări, parkour este o disciplină provocatoare mai ales pentru tineri. Numele îi provine din franţuzescul "parcours du combattant", care înseamnă tocmai cursă cu obstacole pentru militari. Freerunning este o disciplină atletică similară, însă practicanţii lui nu mai pun accent pe eficienţă, ci pe frumuseţea şi spectaculozitatea acrobaţiilor.

De ani buni, ambele sporturi se practică şi în Oradea, unde există o comunitate a pasionaţilor formată din adolescenţi şi tineri. Aceştia escaladează clădiri şi diverse construcţii, parcurg trasee prin parcuri, sărind peste obstacole şi filmându-se pentru a-şi arăta isprăvile unii altora. Neiniţiaţii consideră extrem de periculoase multe dintre exerciţiile traceurilor, cum sunt numiţi practicanţii de parkour, dar aceştia se antrenează intens tocmai pentru a evita accidentările.

Adunarea la Oradea

Pe 28 şi 29 aprilie, Asociaţia Traceurs din Bucureşti organizează la Oradea cea de-a 14-a întâlnire naţională a parkour şi freerunning, cel mai important eveniment de nişă din România, având sprijinul comunităţii locale de practicanţi. De-a lungul timpului, întâlnirea, numită Parkour Jam, s-a mai desfăşurat în Capitală, la Iaşi, Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca, Alba Iulia şi Timişoara. Organizatorii se aşteaptă la aproape 100 de practicanţi din toată ţara, băieţi şi fete, cu vârste de cel puţin 12 ani.

Sâmbătă, pe 28 aprilie, Parkour Jam va începe în Piaţa Unirii cu înregistrarea participanţilor, urmată de "mişcare liberă", ceea ce înseamnă că aceştia vor porni prin diferite zone ale oraşului pentru a se antrena. Pentru curioşi, între orele 12 şi 15, în Piaţa Unirii se vor ţine workshopuri de iniţiere în parkour şi freerunning la care poate participa oricine, cu condiţia să se înscrie pe pagina de Facebook a evenimentului Parkour Jam. "Vom avea o zonă cu obstacole şi schele pe care o vom amenaja în Piaţa Unirii", explică vicepreşedintele Asociaţiei Traceurs, Diana Popa.

Acrobaţii în parcuri

Duminică, participanţii se vor întâlni în parcul Palatului Baroc, unde la ora 12 vor începe "spectacolul": parcurgerea unor trasee făcând acrobaţii. În aceeaşi zi, tinerii se vor muta şi în Parcul Petofi Sandor, să-i testeze potenţialul pentru trasee de parkour. Orice curios este poftit să-i vadă pe temerari în acţiune. De la ora 18, la Trade Center, în cadrul aceluiaşi eveniment, va fi deschisă o expoziţie cu fotografii spectaculoase realizate în timpul unor sesiuni parkour şi freerunning.

Parkour Jam Oradea se va încheia cu o conferinţă tot la Trade Center, în cadrul căreia pasionaţii vor discuta despre tendinţe şi viitorul sportului pe care-l practică. Aşadar, pe final de lună, măcar de curiozitate, orădenii pot vedea cum îmbină sportul, distracţia şi aventura tinerii din ziua de azi...