În prima jumătate a lunii mai, 12.000 de orădeni vor afla că plasticul poate fi şi bun! RER Vest a cumpărat 875.000 pungi din plastic biodegradabil, care în perioada următoare vor ajunge la orădenii din asociaţiile de proprietari care colectează selectiv în trei fracţii, adunând separat şi resturile care pot deveni compost.

Pentru că se dezintegrează, asemenea alimentelor, noii saci vor putea fi aruncaţi de orădeni laolaltă cu bio-deşeurile.

În trei fracţii

Anul trecut, Primăria şi operatorul licenţiat de salubritate al municipiului, RER Vest, au demarat un program pilot menit să stimuleze reciclarea gunoaielor. Cu acest prilej, 12.000 de orădeni au învăţat să arunce separat bio-deşeurile, care pot fi transformate în compost. În această categorie intră resturi de fructe şi legume, coji de ouă, zaţ de cafea şi resturi de ceai, flori şi plante, şerveţele şi prosoape din hârtie, păr şi blană de animale, carne, caşcaval şi brânzeturi.

Iniţial, pentru colectarea bio-deşeurilor, orădenii au primit mici coşuri de gunoi şi saci din hârtie, însă pentru că aceştia nu s-au dovedit suficient de rezistenţi, RER Vest a căutat altă variantă. De la o companie italiană specializată în soluţii ecologice, operatorul a achiziţionat pungi din plastic biodegradabil. Confecţionaţi din amidon de porumb, acestea nu se vor rupe sub greutatea resturilor.

Începe distribuirea

În total, RER Vest a cumpărat 875.000 pungi, ambalate în role de câte 25 de bucăţi. Fiecare din cele 6.405 apartamente cuprinse în programul de colectare în trei fracţii va primi câte 5 role, deci 125 de pungi.

Distribuirea noilor saci se va face între 6 şi 17 mai, după ora 14 a fiecărei zile. Reprezentanţi ai RER Vest vor lua la pas asociaţiile vizate şi vor împărţi locatarilor rolele, laolaltă cu un pliant informativ, din care orădenii vor afla că aceşti saci sunt cât se poate de eco. Tocmai pentru că se vor descompune laolaltă cu resturile alimentare, vor putea fi aruncaţi împreună cu bio-deşeurile, în pubelele de culoare maro. O soluţie demnă de un oraş european...