Unul dintre cele mai renumite festivaluri din Europa Centrală, Carnavalul Florilor din Debreţin va porni în curând la drum. Carele alegorice vor putea fi văzute între 14 şi 21 august în Ungaria, iar pe 22 august în Oradea.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, alaiul va fi format din cinci care: unul cu Coroana Sfântului Ştefan, un car comun Oradea-Debrecen, care va reprezenta valorile culturale ale celor două oraşe, simbolizate de Teatrul din Oradea şi Teatrul din Debrecen, carul comun al celor două consilii judeţene, care va simboliza tradiţiile oenologice ale regiunii, carul realizat de Aquatikum Debrecen şi cel realizat de centrul comercial Forum din Debreţin.

În prezent, în atelierele din Debreţin, meşterii pregătesc carele pentru marea defilare. "Carnavalul are puterea de a crea comunităţi. Noi credem profund în forţa dragostei şi a coeziunii şi credem că acest carnaval este o excelentă oportunitate şi pentru a ne putea prezenta. Carele noastre au străbătut numeroase locuri de la Gyula până la Cegléd, iar de trei ani încoace, în ziua de 15 august, mergem chiar şi la Esztergom. Azi vă putem anunţa că acesta va fi al treisprezecelea an în care carele noastre vor merge la Oradea. Credem că într-adevăr cultura poate uni oamenii", a declarat Széles Diána, viceprimarul oraşului Debreţin, într-o conferinţă de presă.

Colaborarea dintre cele două oraşe a fost subliniată şi de viceprimarul Oradiei, Florin Birta, în aceeaşi conferinţă de presă. "Pe lângă carul comun al celor două primării, care va reprezenta cultura, anul acesta vom avea şi un car comun al celor două consilii judeţene şi mă bucur foarte mult pentru acest lucru", a spus Birta.

În premieră, carele vor parcurge în Bihor şi un alt traseu decât cel dintre Oradea şi Debreţin. Mai precis, ele vor merge în nordul judeţului, pe Valea Ierului, poposind la Diosig pe data de 16 septembrie.