Paştele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creştine şi, totodată, un bun prilej pentru familii şi prieteni de a se bucura împreună de sosirea primăverii.

Pentru orădeni şi eventualii turişti care vor veni în city-break la Oradea, municipalitatea organizează, pentru prima dată, un Târg de Paşte în Piaţa Unirii, care va fi împodobită cu decoraţiuni specifice şi căsuţe cu obiecte ale unor artizani locali. Evenimentul se anunţă şi mai atractiv pentru copii, care vor putea picta pe obiecte ceramice şi vor învăţa să facă aranjamente de flori alături de un cunoscut florar orădean.

Sărbătoare în aer liber

Urmând exemplul unor oraşe ca Sibiu, Braşov şi Bucureşti, municipalitatea orădeană organizează, în perioada 7-17 aprilie, o primă ediţie a Târgului de Paşte. Învierea va fi sărbătorită anul acesta, pe 16 aprilie, atât de credincioşii ortodocşi cât şi de cei catolici.

Mihai Jurca, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR)"Continuând o tradiţie a evenimentelor de acest gen, Oradea face paşi în completarea ofertei sale ca destinaţie turistică şi de relaxare, prin organizarea de evenimente în perioadele în care sunt sărbători legale şi în care există şanse foarte mari ca oraşul să devină o destinaţie de city break", spune Mihai Jurca (foto), preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), ai cărei parteneri sunt, de data aceasta, Grădina Zoologică, Justin’s Design, Mobiversal şi Asociaţia Manifest pentru Oradea.

Piaţa Unirii, promit organizatorii, va fi vesel colorată, cu decoraţiuni gigant în formă de iepuraşi, flori şi ouă vopsite, decorurile fiind oferite de compania locală Justin’s Design, care a amplasat creaţii similare, anul trecut, în Parcul 1 Decembrie şi în Cetate.

Târg cu tradiţii

De asemenea, în piaţa centrală vor fi amenajate 15 căsuţe pentru vânzarea de produse specifice sezonului, de la flori până la suveniruri handmade. "Această ediţie va pune accent pe produsele tradiţionale şi pe produsele lucrate de mână de artiştii locali. Prin această iniţiativă ne dorim să sprijinim cele două categorii. Ne dorim ca tradiţiile de Paşte să fie prezente prin meşteri populari, de la olărit până la ţesătorie sau ouă încondeiate", spune Mihai Jurca.

În acest sens, municipalitatea a scos la licitaţie cele 15 căsuţe pentru târg, oferind o reducere de 30% din tariful de închiriere pentru producătorii şi meşteşugarii care pot dovedi acest lucru printr-o autorizaţie. Totodată, organizatorii licitează şi patru spaţii de street food, unde ar putea să se vândă, spre exemplu, clătite, gogoşi, plăcinte ori alte produse alimentare.

Atelierele copiilor

În plus, Târgul de Paşte va include şi câteva activităţi artistice şi creative. În Săptămâna Mare, mai precis marţi, 11 aprilie, la o oră care urmează să fie anunţată, pe strada Republicii şi în Piaţa Unirii se va ţine un spectacol de teatru adus de Asociaţia Drumul Crucii. Anual, aceasta adună 65 de actori profesionişti care evocă, în scenete jucate în mai multe oraşe din ţară, patimile şi crucificarea lui Iisus Hristos.

De asemenea, pe tot parcursul târgului, copilaşii vor putea învăţa să picteze pe ceramică, într-un atelier anume amenajat, iar după data de 10 aprilie în Piaţa Unirii se va instala şi florarul Marius Sabău, cunoscut de orădeni datorită buchetelor sale încântătoare şi felului în care decorează zona chioşcului său din Parcul Libertăţii în fiecare primăvară. La târg, acesta va ţine ateliere de aranjamente florale cu copiii. Căci ei sunt primii care ştiu să se bucure din tot sufletul de frumuseţile primăverii...