Dow Jones Industrial Average (DJIA), cel mai important indice care reflectă evoluţia celor mai mari 30 de companii listate pe bursa de la New York, a înregistrat cel mai mare declin din 2008, scăzând cu peste 1500 de puncte în două zile de tranzacţionare. Indicele a scăzut cu 1.175 de puncte, luni, după închiderea bursei, aceasta reprezentând cea mai mare scădere într-o singură zi de la criza din 2008.

Potrivit Observator.tv, luni, Dow Jones înregistrat o scădere cu 4,6%, ajungând sub 25.000 de puncte pentru prima dată de când a atins această cotă luna trecută, respectiv la 24,345.75 puncte.

BBC arată că este cea mai mare scădere din septembrie 2008, când Congresul american a respins un plan de salvare de 700 de miliarde de dolari, după prăbuşirea băncii Lehman Brothers.

Vineri, indicele american Dow Jones a înregistrat cel mai mare declin din iunie 2016, scăzând cu 665,75 de puncte, pe fondul corecţiei pieţei şi al creşterii randamentelor obligaţiunilor, investitorii anticipând că inflaţia mai ridicată din Statele Unite va determina Rezerva Federală (Fed) să accelereze majorarea dobânzilor, mai scrie sursa citată. Toate cele 11 componente ale indicelui S&P 500 au scăzut vineri, iar acesta a coborât cu 2,1%.

De altfel, ca urmare a acestei situații, bursele din Asia înregistrează marţi o nouă zi de scădere. De asemenea, marți, și bursele europene au deschis pe pierdere. 

Agenția de știri Mediafax notează că Dow Jones Industrial Average, unul dintre simbolurile economiei şi pieţei de capital americane, include companii de notorietate mondială, de la conglomerate industriale precum General Electric, Boeing şi Caterpillar, până la bănci şi companii de servicii financiare ca Goldman Sachs, JPMorgan, Visa, American Express, dar şi giganţi IT ca IBM, Intel, Cisco şi concerne care activează în industria bunurilor de larg consum şi comerţul cu amănuntul, precum Coca Cola, McDonald’s, Procter & Gamble ori Nike. Giganţii energetici Exxon şi Chevron sunt, de asemenea, incluşi în Dow Jones, la fel şi companiile farmaceutice Pfizer şi Merck sau Walt Disney.

Indicele are în componenţă 30 de titluri. Dow Jones a fost creat de către Charles H. Dow, primul editor al publicaţiei The Wall Street Journal, şi a fost gândit ca un mijloc pentru a măsura performanţa pieţei bursiere din Statele Unite, fiind lansat în data de 26 mai 1896.

Dow Jones este cel mai mediatizat indice bursier pe plan mondial. De-a lungul timpului, acesta a crescut constant, oscilând până în 2007 la cotaţii de peste 10.000 de puncte, însă turbulenţele financiare din anii crizei l-au coborât până la 8.500 de puncte.

 Ulterior, Dow Jones şi-a reluat creşterea, ajungând la maximul de 20.000 de puncte consemnat în 25 ianuarie 2017. Pragul de 19.000 de puncte fusese atins, în premieră, pe 22 noiembrie 2017, apoi pe 4 ianuarie 2018 a trecut şi pragul de 25.000 de puncte, iar acum consemnează depăşirea nivelului de 26.000 de puncte.