La fel ca locuitorii din alte oraşe din România, orădenii ar putea ajunge să achite călătoriile cu mijloacele de transport public cu PET-uri. Primăria vrea ca în acest an să achiziţioneze tonomate de colectare a deşeurilor reciclabile, care să dea la schimb bilete OTL. 

De asemenea, municipalitatea mai vrea să îmbunătăţească managementul deşeurilor prin modernizarea ţarcurilor de la blocuri. Totul, pentru ca orădenii să recicleze mai mult şi mai bine.

Gunoaie cu preţ

Direcţia Tehnică a Primăriei vrea să cumpere în acest an tonomate de tip RVM (Reverse Vending Machine, adică aparat care oferă ceva în schimbul unui produs), pentru colectarea ambalajelor de tip PET, sticle şi doze de aluminiu. 

"În câteva oraşe din ţară s-a introdus acest concept: aparate care primesc flacoanele în bună stare şi oferă la schimb bilete pentru mijloacele de transport. Este o idee bună, având în vedere că sistemul de garanţie-returnare încă nu este în vigoare", spune Adina Popa, director adjunct în Direcţia Tehnică. 

Tonomate de acest gen există şi în Braşov, unde au fost botezate PETrică. Pentru fiecare flacon, un cetăţean primeşte de la aparat un tichet, iar cu 10 tichete poate cumpăra un bilet pentru transportul public.

Bani din PNRR

Orădenii ar urma să primească pentru PET-uri nu doar bilete OTL, ci şi reduceri la diferite servicii locale ori chiar la restaurante, astfel încât tonomatele să fie atractive şi pentru cei care nu folosesc transportul public. Câte asemenea aparate vor fi cumpărate şi unde vor fi amplasate încă nu se ştie, Primăria urmând să discute de-acum înainte cu cei care le produc.

Tot ca să îmbunătăţească gradul de reciclare din Oradea, municipalitatea vrea să profite de o linie de finanţare din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi să modernizeze ţarcurile din jurul blocurilor. "PNRR prevede finanţare pentru insule ecologice digitalizate, prin care am putea amenaja ţarcuri cu sisteme noi de acces, cu camere video, cu cântar pentru containere... Ne dorim să accesăm aceste fonduri", a precizat Popa. Deocamdată, însă, ghidurile de finanţare nu au fost elaborate, aşa că şi această idee este în stadiu incipient.