Pentru bihorenii care locuiesc în comunele din jurul Oradiei a venit momentul să înveţe ce înseamnă colectarea selectivă şi reciclarea.

După ce a câştigat licitaţia de salubritate în cele 25 de comune care formează zona 1B în Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), operatorul RER Vest a început să încheie contractele cu noii clienţi şi să le explice cum trebuie să arunce deşeurile de-acum înainte.

Din această săptămână, RER Vest va începe şi colectarea deşeurilor în toate satele, chiar şi de la gospodăriile unde încă nu au fost semnate actele necesare.

În 4 fracţii

Cele 25 de comune unde RER Vest este noul operator de salubritate sunt Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Gepiu, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sălard, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Toboliu şi Vârciorog.

Compania a fost desemnată operator licenţiat în aceste comune în urma licitaţiei organizate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect, care implementează în Bihor proiectul SMID.

În toate satele din cele 25 de comune, care numără în total circa 40.000 de gospodării, RER Vest va colecta deşeurile în patru fracţii, oferindu-le noilor clienţi şi recipientele necesare.

Concret, compania distribuie fiecărei gospodării o pubelă de culoare neagră, în care oamenii vor arunca deşeurile reziduale, una de culoare verde pentru sticle, saci galbeni pentru deşeurile reciclabile din plastic şi metal, respectiv saci albaştri pentru deşeurile din hârtie şi carton.

Dacă cetăţenii vor respecta regulile, deşeurile valorificabile nu vor ajunge la groapa de gunoi, ci vor fi reciclate şi transformate în noi materii prime, aşa cum legislaţia europeană şi naţională impune.

Cu ghid şi calendar

De două săptămâni, RER Vest a început distribuirea recipientelor şi a sacilor, dar şi contractarea noilor clienţi. Echipe mobile merg din poartă în poartă şi le prezintă cetăţenilor schimbările.

Pentru că până acum colectau deşeurile doar în două fracţii, bihorenii primesc şi un ghid al colectării separate, care conţine detalii despre modalitatea corectă de aruncare a fiecărui tip de deşeu, respectiv un calendar (foto) pe care sunt evidenţiate zilele în care RER Vest va aduna deşeurile.

Ghidul şi calendarul pentru fiecare sat se regăsesc şi pe site-ul operatorului, www.rervest.ro, respectiv pe pagina de Facebook a companiei.

În fiecare localitate, fracţia reziduală va fi colectată săptămânal, sacii galbeni vor fi ridicaţi din două în două săptămâni, cei albaştri o dată pe lună, iar aceeaşi frecvenţă de golire se va aplica şi pubelelor verzi.

Aşadar, în fiecare săptămână, bihorenii vor scoate deşeurile la limita proprietăţii de două ori.

Costul lunar al serviciului de salubrizare pentru o gospodărie în care locuieşte o singură familie este de 19,44 lei. Preţul acoperă atât colectarea deşeurilor reziduale, cât şi a celor reciclabile.

Luna august, excepţie

Un lucru foarte important pe care trebuie să-l ştie toţi viitorii clienţi ai RER Vest este că în luna august utilajele vor colecta deşeurile tuturor cetăţenilor, conform calendarelor deja anunţate, chiar și pe ale celor care încă nu au semnat contractul de salubrizare.

Aşadar, în următoarele două săptămâni, indiferent că au primit pubelele de la RER sau folosesc recipientele pe care deja le au, bihorenii pot să-şi scoată deşeurile în stradă, iar utilajele de colectare le vor ridica.

Din 1 septembrie, însă, RER Vest va colecta deşeurile exclusiv de la gospodăriile pentru care s-a încheiat un contract de salubrizare.

Singura comună în care cetăţenii nu vor avea contracte individuale de salubrizare este Sânmartinul, unde administraţia locală a optat pentru o taxă de salubrizare, ceea ce înseamnă că toţi cetăţenii vor primi pubelele şi sacii, dar vor plăti costul serviciului către Primărie.

RER Vest îi asigură pe noii clienţi că, aşa cum a dovedit-o în Oradea, oraş în care prestează serviciul de salubritate de 12 ani, va fi un partener de încredere pentru toţi bihorenii preocupaţi de curăţenie şi reciclare.

La rândul lor, orădenii trebuie să ştie că extinderea companiei în afara municipiului nu va afecta cu nimic activitatea din oraş, deoarece operatorul a investit în achiziţia de utilaje care vor deservi exclusiv cele 25 de comune.

Tot ce va duce RER în afara Oradiei este modelul de bune practici...