Doar PSD-ul atotbinefăcător de bugetari părea că inventează poduri între felurite sărbători și weekend-uri ca să-și dezmierde cu concedii ad-hoc principala pepinieră electorală. Legau cu zile libere pauza dintre Paște și serbeutorile non-muncitorești de 1 Mai astfel încât mielul pascal la cuptor să aibă, în loc de măr în gură, un mititel cu muștar.

Dar iată că și actuala struțo-cămilă de guvernământ preia, cu egal discernământ, decizii asemănătoare. Pesemne și-au amintit de promisiunile pre-electorale că vor mai concedia câteva dintre legiunile birocratice. Numai că e greu să concediezi din surplusul de funcționari înșurubați politic, mai ușor este să-i trimiți în concedii sub felurite motive.

Sigur, e frumos să legi cu vacanțe zilele de Paște ale marilor familii creștine. Dar oare nu se simt lăsate deoparte alte confesiuni ale conaționalilor noștri? Copiii învață, teoretic, la școală, și despre istoria religiilor. Cu un pic de efort spiritual, dacă se ținea seamă și de ebraicul Shavuot sau de budhista zi Vesak, actuala vacanță primăvăratică ar fi putut concura lejer cu vacanța de vară.

Într-adevăr, trăim vremuri mai speciale, în care trebuie ținut cont și de adepții zilelor "Flavia Groșan". Posibil că aici e cheia celei mai lungi vacanțe de primăvară din istoria României moderne. Chit că, după atâtea trimestre de școală online, parcă nu s-ar cuveni să vacantezi tot sistemul doar ca să scapi, o perioadă, de bătaia de cap cu tabletele promise și cu alfabetizarea internautică a unor dascăli eminamente rurali.

Rămân însă câteva întrebări. Se iau, mai nou, bio-virusurile prin școala online? Oare ce vor face atâta vreme părinții care au copii din ciclurile preșcolar, primar și gimnazial? Îi vor lăsa pradă gadget-urilor?

Poate, totuși, școlile cu tradiție și profesorii cu vocație nu vor lăsa să se instaleze așa o pauză mare, ci vor ține câteva lecții recapitulative online, astfel încât elevii să nu se deconecteze total.