Începe Festivalul Primăverii, ediția a XI-a, la Filarmonica de Stat Oradea. Concertele din cadrul acestui eveniment se vor ține în fiecare marți și joi, până la sfârșitul lunii martie. Pe scena sălii Enescu-Bartok vor urca artiști cu nume sonore, ca Răzvan Suma sau Ciprian Marinescu. În programul acestei săptămâni se regăsesc lucrări de Mozart, Mahler, Bartok, Schubert și Brahms.

Ciprian Marinescu, dirijorul săptămânii

Ediția a XI-a a Festivalului Primăverii debutează marți, 22 martie, de la ora 19, cu concertul dirijat de renumitul Ciprian Marinescu și susținut de Orchestra de coarde. Programul începe cu lucrări de: W.A. Mozart - Divertisment în Re major, K.136 și Divertisment în Fa major, K. 138, creații ce invită la delectare și amuzament și atrag atenția prin bogăția armonică și inventivitatea compozitorului. Seara continuă cu G. Mahler - Adagietto, ultima parte din Simfonia a V-a, scrisă doar pentru coarde și harpă și care are la origine un cântec de dragoste compus de Mahler pentru soția sa.

O citare excelentă a folclorului românesc, de care Bela Bartok era permanent legat, se regăsește în lucrarea Dansuri populare românești a compozitorului de origine maghiară, născut pe teritoriul României de astăzi. Inițial lucrarea a fost dedicată pianului, varianta pentru orchestră mică fiind scrisă ulterior. Cele 6 piese care compun ciclul bartokian sunt: Jocul cu bâtă, Brâul, Pe loc, Buciumeana, Poarga Românească și Mărunțel.

Dirijorul serii de marți, maestrul Ciprian Marinescu, își desfășoară cariera preponderent în Japonia, însă colaborează frecvent și cu orchestrele europene. În prezent este dirijor, concert maestru și solist al Harmonious Chamber Orchestra în Osaka și profesor de vioară.

Renumitul Răzvan Suma, din nou la Oradea

Al doilea concert din cadrul Festivalului Primăverii, intitulat „Brahms&Schubert”, va alea loc joi, 24 martie, de la ora 19, tot la Filarmonica orădeană, și tot sub bagheta maestrului Ciprian Marinescu. De această dată, invitații Valentin Șerban, la vioară, și Răzvan Suma, la violoncel, vor interpreta Dublu concert pentru vioară și violoncel, de J. Brahms, și Simfonia a V-a în Si bemol major, de F. Schubert.

Lucrare complexă, Concertul dublu pentru vioară și violoncel a fost compus de Johannes Brahms pentru violonistul Joseph Joachim, un prieten pe care nu l-a susținut în divorțul său, iar această piesă semnifică un gest de reconciliere, motivul muzical care stă la baza acestuia fiind compus din notele Fa-La-Mi (F-A-E în scrierea germană) care simbolizează motto-ul lui Joachim: Frei aber einsam (Liber, dar singur).

În a doua parte a serii, melomanii pot audia Simfonia a V-a, compusă de Franz Schubert în anul 1816 și care cuprinde cel mai mic aparat orchestral din creația compozitorului.

Violonistul Valentin Șerban este câștigătorul ediției 2020/2021 a Festivalului Internațional George Enescu, a participat la cursuri de măiestrie susținute de violoniști renumiți pe plan internațional. În prezent, activează în cadrul orchestrei Les Dissonances din Paris.

Răzvan Suma este unul dintre cei mai valoroși violonceliști din România, fapt dovedit de multiplele distincții obținute pe parcursul carierei sale și de aparițiile scenice încununate cu succes. Răzvan Suma este membru al cvartetului de violoncele Cellissimo, cu care a susținut turnee în Europa și Asia, iar în calitate de solist a interpretat alături de mai multe orchestre: Teatro Regio di Torino, Orchestra Filarmonicii din Sofia, Philharmonie der Nationen din Germania sau Orchestra Filarmonicii „George Enescu”.

Festivalul Primăverii continuă săptămâna viitoare cu recitalul Cvartetului de coarde Arcadia, marți, 29 martie, și cu Oratoriul Creațiunea, de Haydn, dirijat de Niels Muus, joi, 31 martie.

Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii orădene și online pe www.bilete.ro, iar prețul acestora variază de la 10 lei, pentru elevi la licee de artă sau studenți de la facultăți de muzică, la 45 de lei, în funcție de categorie și de concert.