Vremea devine instabilă în toată ţara, au anunţat, vineri, meteorologii. Judeţul Bihor va fi, începând de vineri, de la ora 23, până duminică, la ora 6, sub cod galben de furtuni, dar şi descărcări electrice şi vijelii. Este posibil să cadă şi grindină. 

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, din 25 septembrie (ora 23) şi 27 septembrie (ora 06), "în vestul ţării va ploua pe arii extinse, iar cantităţile de apă cumulate vor depăşi 25-35 l/mp. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă şi în prima parte a zilei de sâmbătă, când se vor semnala averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi posibil grindină. Vântul se va intensifica treptat, cu viteze la rafală în general de 50-60 km/h, iar în zona montană înaltă de peste 100-110 km/h". 

De asemenea, a fost emisă şi o avertizare de cod portocaliu, valabilă din 26 septembrie (ora 9) până pe 27 septembrie (ora 03), în zona de munte a judeţului Bihor, unde "va ploua abundent şi se vor cumula cantităţi de apă care vor depăşi local 35-40 l/mp şi pe arii restrânse 50-60 l/mp". 

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" reaminteşte cetăţenilor principalele măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă în caz de furtuni şi vijelii. 
    
În cazul în care furtuna este iminentă:  

- Întrerupeţi orice activităţi în aer liber; 
- Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism; 
- Închideţi ferestrele şi uşile; 
- Evitaţi duşurile ori sălile de baie deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate;
- Deconectaţi aparatele şi echipamentele electrice, întrucât acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice. 

În timpul unei furtuni:

- Dacă sunteţi în spaţii deschise, aşezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi;
- Reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică;
- Nu vă întindeţi pe pământ;
- Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.;
- Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi;
- Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale;
- Dacă sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.

"De asemenea, recomandăm cetăţenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcţie aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale, iar pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcţie sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt
Pentru  limitarea  posibilelor  pagube  generate  de  vântul  puternic, parcarea  autovehiculelor se va realiza în zone  ferite, la distanţă sigură faţă de copaci sau stâlpi de electricitate", se mai arată în informarea ISU.