Ca în fiecare an de ziua lor, pompierii militari îşi deschid vineri porţile şi aşteaptă musafiri.

În toate subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana se vor ţine, pe 13 septembrie, acţiuni aniversare specifice pompierilor.

De asemenea, millitarii vor defila cu autospecialele de intervenţie în Oradea, ora începerii marşului şi traseul urmat nefiind încă comunicate.

Pe 13 septembrie se împlinesc 171 de ani de la memorabila Bătălie din Dealul Spirii, lupta eroică a celor 166 de ostaşi pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, împotriva celor aproape 6.000 de soldaţi ai oştirii otomane veniţi pe pământ românesc să suprime idealurile Revoluţiei de la 1848.

"Această zi de sacrificiu şi de glorie a rămas întipărită în istoria neamului şi în sufletele pompierilor militari, data de 13 septembrie fiind declarată "Ziua Pompierilor din România", ziua în care se comemorează eroii pompieri căzuţi la datorie şi se celebrează devotamentul, curajul şi spiritul de sacrificiu al reprezentanţilor acestei arme nobile", se arată într-un comunicat al ISU Crişana.


Programul evenimentelor de la sediul inspectoratului, respectiv al Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea, situat pe strada Avram Iancu, nr. 9, Oradea:

10:00 - 14:00 - Prezentarea tehnicii de intervenţie, a  echipamentelor şi accesoriilor din dotare;

10:00  - 14:00 -Activităţi pentru copii: acţionarea asupra unor focare la macheta căsuță cu refularea apei  prin pistol de înaltă presiune în 10 secunde; Atelier de prezentare a noţiunilor de prim-ajutor de bază; Consolidarea cunoștințelor de prevenire a situaţiilor de urgenţă şi a regulilor de comportament în cazul producerii unor situaţii de urgență, prin sesiuni interactive la punctul de  informare preventivă;

10:30 - Prezentarea modului de acţiune în cazul producerii unui incendiu în bucătărie, generat de uleiul din tigaie;

11:00 - Exerciţiu demonstrativ de descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat în cazul producerii unui accident rutier;

11:30 - Exerciţiu demonstrativ de salvare de la înălţime cu ajutorul autospecialei de lucru la înălțime;

12:30 - Exerciţiu demonstrativ de descarcerare și acordare a primului ajutor calificat în cazul producerii unui accident rutier;

13:00 - Prezentarea modului de acţiune în cazul producerii unui incendiu în bucătărie, generat de uleiul din tigaie;

13:30 - Exerciţiu demonstrativ de salvare de la înălţime cu ajutorul autospecialei de lucru la înălțime.

Persoanele interesate vor putea, de asemenea, să viziteze Muzeul Pompierilor Bihoreni, amenajat la sediul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, situat pe strada Aluminei, nr. 57.