Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ziua cea mai neagră din istoria creştinismului, în care creştinii ortodocşi ţin post negru, adică nu mănâncă şi nu beau decât apă toată ziua.

Este zi de mare doliu pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii, Iisus Hristos. În Vinerea Mare nu se săvârşeşte nici una dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi asezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii.

Patimile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare şi înfricoşătoare: "sfinte" pentru că Cel ce suferă este Fiul lui Dumnezeu, "mântuitoare" pentru că şterg păcatele întregii lumi şi "înfricoşătoare" din cauza coordonatelor naturii, care s-au schimbat la răstignirea lui Hristos: "Soarele s-a întunecat, pământul s-a cutremurat şi mulţi din morminte au înviat".

În Vinerea Mare, la bisericile ortodoxe se cântă Prohodul Domnului, cu o melodie şi un text de o profunzime şi o frumuseţe cu totul speciale, care amintesc de groaza Maicii Domnului la Vederea lui Iisus răstignit pe cruce, dar şi de nădejdea în biruinţa Învierii.

Tot în această zi, se roşesc ouăle în foi de ceapă în roşu închis sau mai deschis. De asemenea, tradiţia spune că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mănos, iar dacă nu, nu va fi roditor. Femeile nu coc pâine sau altceva, să nu ardă mâinile Maicii Domnului, nu cos, ca să nu orbească, nu ţes, nu torc, nu spală. În această zi nu se ară, nu se seamănă şi nu se sădesc pomi fiindcă nu vor rodi.