Calea Crucii a fost recreată, vineri, în interiorul bazilicii romano-catolice din curtea Palatului Baroc din Oradea, la eveniment participând și episcopul Böcskei László.

Procesiunea punctează suferinţele îndurate de Mântuitor pe drumul Golgotei şi cuprinde 14 staţiuni care debutează cu condamnarea la moarte și continuă cu purtarea crucii, biciuirea, răstignirea, ultima fiind coborârea în mormânt.

Patimile lui Isus au fost prezentate, cum s-a întâmplat și în alți ani, cu ajutorul unor adolescenţi şi tineri. De această dată, sceneta a fost pregătită de elevii de la Liceul Teologic Romano-Catolic "Szent László" Oradea.

În anii trecuţi, devoţiunea Calea Crucii a avut loc în aer liber, de multe ori în curtea Palatului Baroc, însă din cauza frigului şi a vremii mohorâte, aceasta a fost organizată în interiorul Bazilicii, unde s-au rugat mai mulți credincioşi romano-catolici.

Punerea în mormânt a lui Isus, ultima stațiune, a fost simbolizată prin acoperirea trupului acestuia cu mâinile elevilor care au luat parte la procesiune.

Înaintea Învierii, calendarul liturgic din Sâmbăta Mare (8 aprilie) cuprinde între orele 10 - 20 un program de veghe şi adoraţie a Sfântului Sacrament la Sfântul Mormânt, iar de la ora 21, sfinţirea focului în faţa Catedralei, urmată de o liturghie solemnă oficiată de episcopul Böcskei László şi de Procesiunea de Înviere.

Duminica Învierii Domnului va începe cu liturghia de la ora 8, precedată de binecuvântarea alimentelor, pentru ca de la ora 11 episcopul Böcskei să oficieze Liturghia solemnă arhierească a Sfintelor Paşti. Corul şi orchestra Catedralei vor interpreta lucrări religioase pascale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!