La sfârşitul lunii iunie, am depus la Primăria Oradea şi la OTL o iniţiativă prin care cer sprijinul consilierilor locali pentru a oficializa şi la noi conceptul de Vinerea verde, aşa cum deja funcţionează la Cluj. Aş putea spune că cer un "verde instituţional", pentru o orientare modernă a încurajării transportului public în comun, în dauna maşinilor.

Orice început este greu. Dar amintiţi-vă cât de sceptici au fost majoritatea oamenilor la primele manifestări Critical Mass, organizate de asociaţii de profil şi cu participarea câtorva înfocaţi ai susţinerii cauzei bicicliştilor. Între timp, vedem o schimbare a atitudinii, şoferii acordă atenţie sporită în trafic şi tot mai mulţi considerăm important ca pedalarea pe două roţi să se desfăşoare în condiţii de siguranţă maximă. 

Am devenit mai sensibili la bicicliştii din jur şi susţinem realizarea de piste sigure pentru noi toţi, deoarece, în traficul infernal de azi, nu toţi părinţii au curajul să îşi lase copiii să meargă şi să se întoarcă de la şcoală pe bicicletă.

A avea gratuitate vinerea în transportul public înseamnă exact continuarea demersurilor municipalităţii orădene: un pietonal cât mai extins sau posibilitatea de a lăsa maşina în centru, ca apoi să îţi rezolvi problemele prin intermediul serviciilor OTL. Nu este greu de intuit: prin această propunere doresc să atrag atenţia asupra câştigului de timp şi de bani, dar şi asupra protecţiei mediului, dacă măcar vinerea mergem şi revenim de la serviciu cu tramvaiul ori rezolvăm diversele probleme din timpul zilei deplasându-ne cu autobuzul.

Mulţi veţi avea o surpriză plăcută. În loc să te enervezi şi să întârzii pentru că trebuie să cauţi un loc de parcare, cu multe încercări, în jurul Casei de Pensii sau liceelor orădene în miezul zilei, iar apoi trebuie să şi achiţi plata parcării, mai bine foloseşti transportul public. Dacă este pus la punct, ajungi la timp, cu costuri evident mai mici şi nici nu poluezi oraşul. Chiar merită încercat!

Szabó József
consilier local UDMR


Vocea străzii

Ce părere aveţi despre iniţiativa UDMR de a face transportul public din Oradea gratuit în zilele de vineri?

Nimic nu e gratis pe lumea asta. Tot ce se prezintă ca fiind gratis are în realitate un preţ, pe care tot orădenii îl vor plăti, nu altcineva.  
Sergiu

Mi se pare o idee foarte bună, deja la Cluj funcţionează. Este o formă de a-i încuraja pe oameni să lase maşinile acasă şi merită toţi banii.
anonim

Primăria respinge ideea pentru că îi este teamă că orădenii îşi vor da seama cât de rar circulă tramvaiele prin oraş, mai ales în weekend.
Eugen Tripon

O idee mai bună ar fi ca cerşetorii, ţiganii şi asistaţii sociali să nu mai circule gratis tot timpul, indiferent de zi. Nimeni nu-i întreabă nimic.
Simona Modog

Este o măsură populistă, de care nu avem nevoie. Mai degrabă aş înteţi controalele, inclusiv pentru purtarea măştii în mijloacele de transport.
Adrian Mihuţ

Măsura nu e rea, dar sincer nici nu cred că va avea un impact foarte mare. Orădenii sunt prea comozi, greu vor lăsa maşina acasă.
Laura Andreea