Potrivit Codului Fiscal, data de 30 septembrie este termenul final de plată pentru taxele locale pe clădiri, terenuri şi maşini. 

Sancţiunea pentru întârzierea după termenul 30 septembrie a plăţii taxelor locale constă într-o majorare cu 1% pe lună a sumei datorate. Desigur, persoanele care şi-au plătit deja aceste taxe nu intră sub incidenţa termenului fiscal 30 septembrie şi, mai mult decât atât, proprietarii care au efectuat plata înainte de 30 iunie au beneficiat de o reducere cu 10% acordată de autorităţile locale.

Referitor la impozitarea clădirilor, noul Cod Fiscal a adus modificări importante. Astfel, în prezent, impozitul nu se mai calculează în funcţie de calitatea persoanei care deţine imobilul (persoană fizică ori juridică), ca în anii trecuţi, ci în funcţie de destinaţia clădirii: rezidenţială (ca locuinţă), nerezidenţială (ca sediu de firmă, spaţiu comercial, cabinet etc.) sau mixtă (şi rezidenţială, şi nerezidenţială).

Potrivit evidenţelor fiscale ale  Direcţiei Economice din Primăria Municipiului Oradea, în intervalul 1 ianuarie - 31 august 2016 cuantumul sumelor încasate aferente impozitelor şi taxelor locale a fost de 79.776.586 lei.

Anul trecut, în acelaşi interval, 1 ianuarie – 31 august 2015, cuantumul încasărilor a fost în valoare de 71.055.868 lei, arată un comunicat al Primăriei.