În vinerea de dinaintea Floriilor, dar şi în Vinerea Mare, magazinele vor fi deschise până la ora 20, indiferent de incidenţa şi scenariul în care se află o localitate. Astfel, chiar dacă mai multe UAT-uri din Bihor au peste 4 cazuri la mia de locuitori şi în săptămânile trecute magazinele se închideau la ora 18, bihorenii vor avea la dispoziţie încă două ore pentru cumpărături. 

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, decizia a fost luată pe 8 aprilie de Guvernul României, care a aprobat o anexă la Hotărârea privind prelungirea Stării de Alertă, care prevede ca operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ sau prestări de servicii în spaţii închise sau deschise, din Unităţi Administrativ Teritoriale (UAT) în care sunt impuse restricţii de weekend, îşi pot organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 5 - 20, chiar dacă înainte funcţionarea lor era interzisă după ora 18. Atenție, însă, această prevedere se aplică numai în datele de 23 şi 30 aprilie, adică vinerea aceasta și cea viitoare.

Vineri, în Bihor, cinci localităţi aveau o incidenţă peste 4 la mia de locuitori, Şinteu (9,3), Sântandrei (6,73), Cetariu (5,1), Sânnicolau Român (4,59) şi Nojorid (4,47).

Pentru prima dată în ultimele săptămâni Oradea ajuns la pragul de 3,99, dar acest lucru nu va aduce însă schimbări, deocamdată.

Comitetele judeţene pentru Situaţii de Urgenţă pot decide anularea restricţiilor de weekend doar în cazul în care incidenţa ajunge şi se menţine la 3,5 la mia de locuitori. 

În altă ordine de idei, în Vinerea Mare, potrivit Basilica.ro, care transmite un set de recomandări ale Cancelariei Sfântului Sinod al BOR, slujbele religioase vor avea loc "în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară".

Premierul Florin Cîţu a transmis şi că, în noaptea de Înviere, credincioşii nu vor avea nevoie de declaraţie pe propria răspundere. "Pentru nimeni nu e nevoie de declaraţie. În afară de circulaţie, totul este închis, restaurante. În ceea ce priveşte circulaţia, nu este nevoie de declaraţie. Este o noapte specială şi ar trebui să rămână aşa", a explicat Cîţu.