Locuitorii comunei Diosig au sărbătorit secole de tradiţie în viticultură, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul celei de-a noua ediţii a Festivalului Vinului.

Sâmbătă dimineaţă, manifestările, organizate de Primăria Diosig, au început cu întârziere de peste o oră din cauza unei ploi torenţiale. Apoi, însă, majoretele, fanfara şi membrii Ordinului Cavalerilor Vinului au pornit spre Dealul Mare, unde s-a ţinut tradiţionala festivitate dedicată Sfântului Orban, protectorul viticultorilor. Producătorii locali au făcut un cerc în jurul monumentului ridicat de familia Hait pentru Sfântul Orban şi au închinat în cinstea acestuia.

Un alt moment important pe agenda festivalului a fost întâlnirea cu actorul Dan Puric, invitatul special al evenimentului, care a ţinut o conferinţă relaxată despre vin şi puterile acestuia. "Vinul este un pretext de a face legătura sufletească cu celălalt. Pentru că tot mai mult ne separăm unii de alţii, asemenea manifestări sunt binevenite", le-a spus Dan Puric celor prezenţi.

În cadrul celei de-a noua ediţii a Festivalului Vinului, organizatorii au programat lansarea unei hărţi a podgoriei din Diosig, realizată de dr. Szabo Jozsef, cel care a realizat şi o lucrare despre istoria viticultorilor din zonă. De asemenea, sâmbătă seară, participanţii s-au distrat la mai multe recitaluri oferite într-un cort special amenajat de ansamblul Nagyváradi Dalnokok.

Duminică, manifestările au continuat cu spectacole de dans popular şi teatru, dar şi cu decernarea premiilor "Vinificatorul Bihorului 2013" şi "În slujba vinului şi a Diosigului".