Producători de vinuri din Bihor, precum şi invitaţi din Ungaria şi Serbia, au participat, la sfârşitul săptămânii trecute la o nouă ediţie a Festivalului Vinului de la Diosig, care anul acesta a primit denumirea Bakator, în cinstea soiulului specific al acestei zone, care pe vremuri ajungea pe masa capetelor încoronate şi care a fost "revitalizat" de un tânăr viticultor locale.

Festivalul s-a ţinut în curtea castelului Zichy, unde au fost amenajate standurile producătorilor de vinuri, precum şi unele cu bunătăţi tradiţionale şi obiecte meşteşugăreşti. Din Bihor au participat 12 vinificatori, cu 37 de vinuri, iar din Ungaria şi Serbia au fost şase producători cu câte patru vinuri.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu autorităţile din Debreţin, astfel că aici au fost promovaţi şi cârnaţii Debreceni Paros, produşi după o reţetă tradiţională din carne de mangaliţă.

Pe parcursul celor două zile, evenimentul a adunat peste 1500 de participanţi, care au degustat bunătăţile festivalului într-o atmosferă relaxată. Pe lângă feteasca neagră şi feteasca regală, participanţii au apreciat vinul Bakator, care renaşte pe piaţa bihoreană în ultimii ani.

Petrecăreţii au avut parte şi de câteva concerte, invitaţi fiind Nightloosers, Racka Jam, Debrecen Dixieland Jazz Band, Bordó Sárkány, Szalonna és Bandája, Ferenczi György, Vivát Bacchus Énekegyuttes şi Kerekes Band.

Festivalul Vinului de la Diosig a fost primul eveniment din România organizat sub egida Uniunii pentru Târguri, organizaţie înfiinţată în urma unui parteneriat între mai multe consilii locale orăşeneşti din Bihor şi Hajdu-Bihar, respectiv consiliul local Diosig.