Autorităţile au făcut publice, sâmbătă dimineaţă, un nou bilanţ al violenţelor desfăşurate vineri seară la mitingul diasporei din capitală. În total, 452 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 70 au fost spitalizate, după cum anunţă Digi24.ro.

Printre cei răniți s-au numărat și jandarmi, dar și jurnaliști. HotNews anunță că un jurnalist al acestei publicații, Robert Mihăilescu, a fost lovit cu pumnii și picioarele de jandarmi, în timp ce transmitea intervenția în forță a jandarmilor împotriva manifestanților. 

„Transmiteam LIVE intervenția jandarmilor. Bărbatul în alb m-a prins de mână și mi-a smuls telefonul. I-am strigat că sunt ziarist și am ridicat mâinile deasupra capului, cu legitimația care se afla la gât ridicată în aer. Bărbatul m-a tras în mijlocul jandarmilor cărora le-a spus: 'Luați-l și pe ăsta'. Unul dintre jandarmi m-a lovit cu pumnul și m-a împins în spatele cordonului în timp ce un al jandarm mi-a mai dat un picior în spate. I-am cerut să îmi dea telefonul înapoi, spunându-le din nou că sunt ziarist. Un jandarm m-a înjurat și m-a lovit cu piciorul. În acest timp, un alt jandarm zdrobea de asfalt telefonul meu”, a povestit Robert Mihăilescu.  

De asemenea, ziaristul independent Mălin Bot a ajuns la spital, rănit la braț și la ochi. De altfel, cel din urmă a și fost ridicat de jandarmi și încuiat într-o dubă, alături de alți protestatari, pe întuneric, o bună perioadă de timp. „I-am spus ca ma doare mana și jandarmul mi-a raspuns: Te doare? ȚI-O SUCESC ȘI MAI RĂU. Pur și simplu ii făcea placere sa provoace durere. Jandarmeria a angajat dezaxati”, a scris Bot pe Facebook.

Între cei răniți s-a aflat și un orădean, membru al asociației Oradea Civică.

În timpul incidentelor doi jandarmi, bărbat și femeie, au fost prinsi de un grup de huligani și bătuți. Doi manifestanți au intervenit făcând scut în apărarea celor doi. Armele celor doi jandarmi au fost furate de un protestatar violent. Potrivit Jandarmeriei, femeia a fost internată cu suspiciune de fractură de coloană cervicală.

Peste 100.000 de protestatari au protestat vineri seară în centrul Capitalei. Pe tot parcursul mitingului au fost tensiuni între protestari şi forţele de ordine. Primele incidente au început în jurul orei 16, iar tensiunile s-au intensificat seara, când jandarmii au şi evacuat Piaţa Victoriei. Instigatorii au incendiat diverse zone, au aruncat cu borduri şi cu sticle spre jandarmi. La rândul lor, aceştia au răspuns cu forţă. Zeci de protestatari nevinovaţi au ajuns la spital, notează Digi24.

Sursa citată notează că amploarea protestului, dar şi violenţele din Capitala României au captat atenţia presei din străinătate. Gaze lacrimongene, tunuri cu apă, jandarmi foarte nervoşi şi români şi mai nervoşi - un tablou care aminteşte de căderea regimului comunist din decembrie 1989, comentează Le Monde.

La Repubblica vorbeşte despre o zi de mari proteste, cu ciocniri cu poliţia, gaze lacrimogene şi scandări împotriva guvernului. Cetăţenii români din străinătate au venit cu miile din toată Europa, mulţi din Italia, şi au stat cu orele în vamă, relatează ziarul italian.

Şi The New York Times scrie despre faptul că forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea şi numărul mare de răniţi. Ca principal motiv de protest sunt menţionate schimbările legislative despre care mulţi cred că vor slăbi statul de drept

"România: S-au întors furioşi" - un titlu edificator pentru starea de spirit a protestatarilor, în revista "The Economist". În articol, arată Digi24, este subliniat faptul că "Un protest de amploare, chiar şi fără numărul magic de un milion de oameni, va fi un mesaj puternic pentru liderii ţării într-o perioadă în care în manifestaţiile care au loc cu regularitate a apărut oboseala".

De altfel, faptele de la mitingul de vineri seară au fost îndelung comentate și distribuite pe Facebook. Se anunță noi proteste pentru sâmbătă seară.

Reprezentanţii Jandarmeriei Române vor susţine, sâmbătă, la ora 10.15, o conferinţă de presă despre evenimentele de la protest.